Onderzoeker: ‘baby van negen maanden kan leren lezen’

Baby’s van nu mogen geen baby’s meer zijn. Nog voor ze kunnen zitten, moeten ze al leren lezen. De Amerikaanse onderzoeker, Dr. Titzer, beweert dat de hersenen van kinderen zich positief ontwikkelen als ze op zeer jonge leeftijd leren lezen. Wereldwijd zijn er duizenden kinderen van ca. 9 maanden oud die leren lezen. Deze kinderen zijn niet over intelligent. Maar ze worden naast spraak ook blootgesteld aan geschreven teksten. Laten we toch eens gewoon doen zeg!In de eerste levensjaren leert een kind het makkelijkst. Dit natuurlijke “leervenster” sluit rond het 4de levensjaar. Circa 90% van onze hersenen zijn ontwikkelt in het 5e levensjaar. Onze kinderen leren pas lezen vanaf hun 5e levensjaar. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de leesvaardigheid op latere leeftijd.
Onderzoek uit 2007 geeft aan dat de leesvaardigheid van kinderen in Nederland achteruit is gegaan t.o.v. 2001. Dr. Titzer beweert dat veel van de problemen met lezen kunnen worden voorkomen als kinderen leren lezen op zeer jonge leeftijd. “Wij moeten baby’s blootstellen aan geschreven teksten net zoals wij ze blootstellen aan gesproken tekst” aldus Dr. Titzer.
Dr. Titzer ontwikkelde voor zijn eigen kinderen het YourBabyCanRead Programma. Toen zijn dochter Aleka een jaar oud was kon ze al meer dan 100 woorden lezen. Toen ze vier jaar oud was kon ze al een volledig boek lezen. Ouders vinden het leuk hun kinderen voor te lezen. Maar kinderen leren hier zelf niet door te lezen. Met het YourBabyCanRead programma kunnen ouders heel makkelijk het typische “voorlezen” veranderen in een leuke, leren lezen ervaring. Op het internet zijn honderden filmpjes aanwezig van baby’s die lezen.
Het op jonge leeftijd leren lezen is belangrijk, lezen is een zeer belangrijke vaardigheid voor kinderen. Goed kunnen lezen helpt ze succesvoller te zijn op school. Het komt het zelfvertrouwen van kinderen ten goede. En het gaat schooluitval tegen.

Lees ook:Ouders vragen te veel van jonge kinderen
Lees ook:Ouders zetten kinderen teveel onder druk
Lees ook:Donald Duck voor net-lezers (6/7 jaar) gelanceerd
Lees ook:Kinderen misselijk en vermoeid door 3D-beelden
Lees ook:Computerprogramma helpt dyslectische kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>