Computerprogramma helpt dyslectische kinderen

Kinderen die op jonge leeftijd al voortekenen van dyslexie vertonen, kunnen gebaat zijn bij een speciaal trainingsprogramma. Finse wetenschappers ontwikkelden een computerspel om latere leesproblemen te voorkomen. Goed nieuws! Dyslexie kan je hele leven namelijk voor flink wat problemen zorgen. 
 

De onderzoekers van het Centre of Excellence in Learning and Motivation Research in Finland brachten allereerst de vroege signalen van dyslexie in kaart. Hiervoor vergeleken ze 107 kinderen. De helft heeft dyslectische ouders, de andere helft heeft ouders die geen problemen hebben met lezen.

De kinderen die later dyslexie zouden ontwikkelen, hadden op vroege leeftijd meer moeite met het onderscheiden van specifieke klanken. Ook zijn ze trager in het benoemen van voorwerpen. Wanneer ze leren lezen, kunnen ze de namen en de klanken van letters moeilijker onthouden. Het duurt langer voordat het lezen van letters een automatisch proces wordt. Hierdoor begrijpen deze kinderen de tekst in zijn geheel minder goed. 

Computerprogramma
Om vroege dyslectici te helpen, hebben de Finse onderzoekers een computerspel bedacht met oefeningen. Deze hebben het beste effect als er mee wordt begonnen vóór de basisschool. Maar ook als de kinderen al leren lezen, kunnen de oefeningen nog helpen.

Lees ook:5 misvattingen over kinderen met dyslexie
Lees ook:Laat dyslectische kids boeken met lettertype dyslexie lezen
Lees ook:Kluitman komt met kinderboeken in het Lettertype Dyslexie!
Lees ook:Lezende kinderen scoren later beter
Lees ook:Lezen doet veel voor de toekomst van een kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>