Meeste zwangerschappen van kindje met Down eindigen in abortus

Het aantal zwangerschappen waarbij de foetus het syndroom van Down blijkt te hebben, verdubbelde in Groot-Brittannië de laatste 20 jaar. De oorzaak is dat vrouwen steeds later zwanger worden. Hoeveel duidelijker moet het nog worden dat je er echt niet heel erg lang mee moet wachten als dat niet nodig is? Cijfers tonen nu aan dat de meerderheid zich laat screenen en beslist de zwangerschap af te breken in geval van deze aandoening. Dat vind ik toch wel shocking om te horen…Momenteel gebeurt de screening in Groot-Brittannië echter eerst met een ultrasone scan en bloedtesten, zo komen vrouwen te weten of hun kind een hoog risico op de aandoening heeft. Zij kunnen dan kiezen om een vruchtwaterpunctie te laten uitvoeren. Tussen 1989 en 1990, werden er met prenatale tests 329 gevallen van het Downsyndroom vastgesteld. Dit steeg naar 1.112 tussen 2007 en 2008. Maar het aantal baby’s met deze aandoening bleef redelijk constant, omdat de meerderheid ervoor koos de zwangerschap te beëindigen. Toch beslist ongeveer 30 procent van de vrouwen geen vruchtwaterpunctie te laten uitvoeren ofwel vanwege het risico ofwel omdat ze niet voor deze zware keuze gesteld willen worden.
De stijging van het aantal gevallen van het Downsyndroom komt doordat steeds meer ouders kiezen op latere leeftijd kinderen te krijgen. Tussen 1989 en 1991 was de gemiddelde moeder 27 jaar, nu steeg dat naar 31 jaar tussen 2005 en 2007.

Lees ook:Veel aanstaande moeders kiezen voor nieuwe downtest
Lees ook:Niptest vindt gretig aftrek bij zwangere vrouwen
Lees ook:NIPT nu ook voor Nederlandse zwangeren vergoed
Lees ook:Risicovolle vruchtwaterpunctie niet langer meer nodig
Lees ook:Combinatietest voor zwangeren kan stukken nauwkeuriger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>