Combinatietest voor zwangeren kan stukken nauwkeuriger

De combinatietest die zwangere vrouwen ondergaan als ze willen weten of hun ongeboren kind het downsyndroom heeft, kan veel nauwkeuriger, zo stelt Melanie Engels van het VUmc. Door eerder in de zwangerschap bloed af te nemen bij de vrouw dan nu gebeurt en door haar leeftijd buiten beschouwing te laten, leidt de test minder vaak tot vals alarm. En dat valse alarm moet je natuurlijk zoveel mogelijk zien te voorkomen, want dat geeft ongelooflijk veel stres tijdens de zwangerschap.
De combinatietest geeft geen uitsluitsel of een kind het syndroom van Down heeft, maar bepaalt de kans dat een ongeboren kind de chromosoomafwijking heeft. Factoren die gebruikt worden om deze kans te bepalen zijn bloedwaardes, een echo van het kind en de leeftijd van de moeder. Volgens Engels krijgen ‘oudere’ zwangeren daardoor vaker dan jongere vrouwen ten onrechte een ‘verhoogde kans’ als uitslag. Ook het tijdstip van bloed afnemen be├»nvloedt de uitslag waardoor vaker vals alarm volgt. Vrouwen die een verhoogde kans als uitslag krijgen kunnen een vruchtwaterpunctie laten doen om uitsluitsel te krijgen. De punctie geeft wel 100 procent zekerheid, maar brengt een (klein) risico van een miskraam met zich mee. Volgens Engels is het daarom gunstig om het aantal puncties te beperken. Engels onderzocht ruim 35.000 zwangeren die in de periode van 2004 tot en met 2011 in Noord-Holland een combinatietest hadden laten doen. De arts hoopt vrijdag op haar onderzoek te promoveren.

Lees ook:NIPT nu ook voor Nederlandse zwangeren vergoed
Lees ook:In verwachting? Regel dan een chauffeur om ongelukken te voorkomen!
Lees ook:NIPT-test vanaf april beschikbaar voor zwangere vrouwen
Lees ook:Zwanger? Zorg voor een gezond gewicht en voldoende vitamine D
Lees ook:Liever een dochter dan een zoon? Dan skip je je ontbijt!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>