NIPT nu ook voor Nederlandse zwangeren vergoed

Zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind ter wereld te brengen met een ernstige erfelijke aandoening, zoals het syndroom van Down, krijgen vanaf 1 april de zogeheten NIPT-test vergoed, zo maakte Edith Schippers van VWS vrijdag bekend. De NIPT-test heeft als voordeel boven de al beschikbare vlokkentest en de vruchtwaterpunctie dat er geen risico is op een miskraam. Let wel op: het is een kansberekenende test en geen diagnosticerende test. Bij een slechte uitslag, zul je je voor zekerheid alsnog tot de vruchtwaterpunctie op vlokkentest moeten wenden. Om toegang te krijgen tot de NIPT-test moet wel een verhoogd risico zijn vastgesteld. Dat kan blijken uit de medische geschiedenis of uit een zogenoemde combinatietest (van een echo en een bloedtest). Bij een verhoogd risico wordt het vervolgonderzoek vergoed.
Vrouwen van boven de 36 hebben vanaf 1 januari 2015 geen rechtstreekse toegang meer tot een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Schippers volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad. Reden voor het besluit is dat de combinatietest een verhoogd risico op chromosoomafwijkingen beter voorspelt dan de leeftijd alleen.

Lees ook:NIPT-test vanaf april beschikbaar voor zwangere vrouwen
Lees ook:Veel aanstaande moeders kiezen voor nieuwe downtest
Lees ook:Niptest vindt gretig aftrek bij zwangere vrouwen
Lees ook:Einde tijdperk vlokkentest en vruchtwaterpunctie in zicht
Lees ook:Risicovolle vruchtwaterpunctie niet langer meer nodig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>