NIPT-test vanaf april beschikbaar voor zwangere vrouwen

Eindelijk! Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2014 in Nederland een bloedtest doen om te weten te komen of hun kind het syndroom van Down heeft. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten, in reactie op een positief advies van de Gezondheidsraad. De test wordt in eerste instantie voor twee jaar aangeboden. Daarna beslist Schippers op basis van een evaluatie over definitieve toelating van de test als structureel onderdeel van de screening tijdens zwangerschap. Niet iedereen is even blij met de test, zo valt op Nu.nl te lezen.Maandag werd bekend dat zeker tien ziekenhuizen de test al aanbieden. Nederlandse artsen en verloskundigen stuurden volgens het NCRV-programma Altijd Wat het afgelopen jaar bloedstalen van ongeveer zevenhonderd vrouwen naar een laboratorium in België.  Toen had Schippers nog geen besluit genomen over toelating van de test. De test is vanaf april beschikbaar voor vrouwen die een positieve uitslag na de combinatietest hebben gekregen. Voorheen konden vrouwen daarna alleen een vlokkentest of een vuchtwaterpunctie doen. Eén op de tweehonderd zwangerschappen zouden hierdoor echter in een miskraam eindigen.

Lees de gehele tekst op Nu.nl.

Lees ook:NIPT nu ook voor Nederlandse zwangeren vergoed
Lees ook:Tot zover kinderen die geboren worden op Terschelling of Vlieland…
Lees ook:Niptest vindt gretig aftrek bij zwangere vrouwen
Lees ook:Vrouwen slaan aanbod screening ongeboren kind massaal af
Lees ook:Zwanger; wel of geen vaccinatie tegen Mexicaanse Griep?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>