Vriendschap kinderen draait rond ‘ikke, ikke, ikke’

Kijk eens naar de vriendjes van je kinderen. Lijken ze op je zoon of dochter? Dat zou namelijk wel eens heel goed kunnen. Jongeren zoeken vrienden die qua karakter hun evenbeeld zijn, ze zoeken met andere woorden vrienden die op hen lijken. Een jongere die zichzelf extravert en vriendelijk vindt, gaat op zoek naar vrienden met die eigenschappen. Vriendschap bij jongeren draait vooral rond ‘ikke, ikke, ikke’. Dat concludeert Maarten Selfhout, onderzoeker bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
“Bij jongere adolescenten speelde ook de muziekvoorkeur een grote rol. Jongeren met een voorkeur voor muziek die niet mainstream is zoals hiphop of metal, raken vaak bevriend met jongeren met dezelfde muzieksmaak”, aldus de onderzoeker.
Selfhout onderzocht ook wat voor invloed de vriendschappen op jongeren hebben. Hij ontdekte dat crimineel gedrag van jongens vaak toeneemt als ze criminele vrienden hebben.
Voor meisjes geldt dat niet. “Zij kunnen wel op een andere manier nadeel ondervinden van vriendschappen: zij lopen een hoger risico om depressief te worden als zij een lage kwaliteit van vriendschap ervaren. Jongens trekken zich daar weinig van aan.”

Lees ook:Jij geen vrienden van andere ethnische afkomsten? Dan je kind ook niet!
Lees ook:Zo belangrijk is een goede vriend voor een tiener…
Lees ook:Jeugd toch voorzichtig met profielen op chatsites
Lees ook:Jongens hebben een slechte invloed op meisjes…
Lees ook:30% jongeren rookt wel eens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>