30% jongeren rookt wel eens

Schokkend bericht: Bijna een op de drie jongeren van 18 tot 25 jaar rookt wel eens. Ruim 10 procent van de rokende jongeren in deze leeftijdsgroep is een zware roker, zo blijkt uit het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2014 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend maakt. Wanneer ziet iedereen nou eens in dat roken helemaal niet stoer is? Druk het je kinderen op het hart! Jongere jongens en meisjes roken weliswaar minder vaak, maar van de 12 tot 18-jarigen rookt toch nog bijna 10 procent. Niet alleen roken Nederlandse jongeren relatief veel, ook kampt een op de vijf jongeren met overgewicht. Tegelijkertijd ervaart bijna 91 procent van de jongeren de eigen gezondheid als (zeer) goed. Het percentage rokers is groter bij jongeren met overgewicht (27 procent) dan bij jongeren zonder overgewicht (22 procent). Dit blijkt vooral te maken te hebben met de achtergrond van jongeren. Meisjes uit huishoudens met een lager inkomen roken bijvoorbeeld vaker en zijn vaker te zwaar. Ook jongens uit een huishouden met een lager inkomen hebben vaker overgewicht. Allochtone jongeren zijn vaker te zwaar, maar roken dan weer minder vaak dan autochtone jongeren.

De bevindingen komen nagenoeg overeen met de cijfers die het CBS eerdere jaren publiceerde.

Lees ook:Jongeren vinden zichzelf niet te dik…ze zijn het wel!
Lees ook:Aantal jongeren dat rookt daalt gestaag
Lees ook:Scholieren minder gelukkig
Lees ook:Steeds minder rokende zwangeren – gelukkig!
Lees ook:De rokende zwangere sterft uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>