Kindermishandeling door huisartsen niet herkend

Huisartsen en assistenten op huisartsenposten herkennen signalen van kindermishandeling onvoldoende. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Slechte zaak zeg! Het lijkt me ook heel lastig het te herkennen. Mijn eigen zoontje zit regelmatig onder de blauwe plekken en ik kan me herinneren dat ik ook wel eens op het consultatiebureau heb gezeten en me opwond over de manier waarop de arts hem daar naar vroeg…
Een team van artsen, specialisten en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde deden een onderzoek naar herkenning van kindermishandeling. Niet alleen worden de signalen onvoldoende herkend, ook vragen huisartsen te weinig door om kindermishandeling uit te kunnen sluiten. Uit het onderzoek blijkt ook dat het beleid na signalering van kindermishandeling in bijna alle gevallen ontoereikend is. Kindermishandeling wordt alleen herkend als patiënten of begeleiders dit op eigen initiatief melden.  Voor het onderzoek werden van januari 2005 tot augustus 2007 zo’n 368 kinderen bestudeerd in het verzorgingsgebied van een huisartsenpost waarvan al eerder door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) was vastgesteld dat ze waren mishandeld.

De onderzoekers trekken flink aan de bel om huisartsen ervan te doordringen dat het signaleren van kindermishandeling zeer belangrijk is. Dit biedt het kind een grotere kans om verdere mishandeling te voorkomen. Van de 368 bestudeerde kinderen kwamen er 193, in een periode van 5,5 jaar, 709 keer op de huisartsenpost. Volgens experts waren 24 contacten (bij 20 kinderen) zeer verdacht voor mishandeling en 82 mogelijk verdacht. De dienstdoende huisartsen herkenden de mishandeling alleen als die door het kind, ouders of politie zelf gemeld werd.

In verhouding komen er meer kinderen op de huisartsenpost dan bij de eigen huisarts tijdens kantooruren. Zo gaat het bij 28 procent van de contacten in de avonduren om kinderen, tegenover gemiddeld 7 procent overdag. Daarnaast biedt de huisartsenpost een betrekkelijk anonieme omgeving voor ouders om hulp te vragen. Om die reden is op de huisartsenpost de kans groter om kindermishandeling te herkennen.

Lees ook:Huisarts signaleert kindermishandeling niet vaak genoeg
Lees ook:Kindermishandeling wordt steeds beter opgemerkt
Lees ook:Jan Brouwerprijs ter voorkóming van kindermishandeling
Lees ook:Vermoedens kindermishandeling in zes op tien gevallen terecht
Lees ook:Kindermishandeling leidt tot grote problemen op latere leeftijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>