Huisarts signaleert kindermishandeling niet vaak genoeg

Huisartsenposten signaleren kindermishandeling nog steeds niet vaak genoeg, zo stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het lijkt me ook bijzonder lastig vast te stellen. En een vaag vermoeden spreek je in dit geval niet zomaar uit. Stel je voor dat je er naast zit! In 2010 bleek dat er aan de signalering door huisartsenposten nog veel schortte en is afgesproken dat de situatie moest verbeteren. Er zijn wat stappen gezet, maar nog niet voldoende.Zo moet de samenwerking met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) beter en moeten medewerkers beter geschoold worden om signalen van kindermishandeling te herkennen.
Deel van het probleem is volgens de inspectie dat veel huisartsen niet geïnteresseerd zijn in het onderwerp kindermishandeling en er niet over bijgeschoold willen worden, „omdat ze er toch nooit mee geconfronteerd worden”. Aangezien jaarlijks 110.000 kinderen slachtoffer worden van mishandeling, lijkt dit de inspectie onwaarschijnlijk. Huisartsenposten krijgen relatief vaak te maken met mishandelde kinderen, omdat mensen daar een stuk anoniemer terechtkunnen dan bij hun eigen huisarts. Eind dit jaar nog moeten alle 122 huisartsenposten in Nederland aan alle voorwaarden voldoen. Lukt dat niet, dan neemt de inspectie maatregelen.

Lees ook:Kindermishandeling wordt steeds beter opgemerkt
Lees ook:Kindermishandeling door huisartsen niet herkend
Lees ook:Vermoedens kindermishandeling in zes op tien gevallen terecht
Lees ook:Kindermishandeling leidt tot grote problemen op latere leeftijd
Lees ook:In helft van de gevallen verkeerde diagnose kindermishandeling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>