Voorkom postnatale depressie met yoga

Yoga kan depressieve symptomen beperken bij zwangere vrouwen en een intieme band tussen moeder en ongeboren kind scheppen, aldus onderzoekers. De vrouwen die deelnamen aan de studie waren tussen de 12 en 26 weken zwanger, ze deden gedurende 10 weken wekelijks 90 minuten yoga. De poses hielden rekening met de dikke buik van de vrouwen, maar concentreerden zich ook op de veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap. Daaruit blijkt dat vrouwen die risico lopen op mentale problemen hun symptomen kunnen verlichten door mindfulness yoga deden. Ook voelden ze een betere band met de baby in hun buik. Hormonale veranderingen kunnen namelijk stemmingswisselingen veroorzaken, maar bij een op de vijf moeders in spe zorgt dit zelfs voor een heuse depressie, meldt HLN. Mentale stoornissen tijdens de zwangerschap, zoals een depressie of stress, vormen een ernstige gezondheidsbedreiging. Hormonale veranderingen, genetische aanleg en sociale factoren kunnen maken dat sommige zwangere vrouwen geïrriteerd raken, zich overweldigd voelen of de stress niet aankunnen.
Als een depressie niet behandeld wordt kunnen deze een ernstige risico voor zowel de moeder als de baby betekenen, zoals een laag geboortegewicht, zwangerschapsvergiftiging, vroegtijdige zwangerschap en een slechte band met het kind. Het is bewezen dat antidepressiva hierbij kunnen helpen, maar eerdere studies toonden aan dat vrouwen deze medicatie niet graag nemen uit bezorgdheid voor de gezondheid van het kind. Daarom is het belangrijk om alternatieven voor deze aandoening te vinden. Yoga is ontzettend populair in de Verenigde Staten, maar veel lessen concentreren zich op het lichamelijke aspect, mindfulness yoga legt meer de nadruk op meditatie, dit is een goede methode om stress te bestrijden en meer energie te krijgen.

Lees ook:Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap open
Lees ook:Ook een mooie buik tijdens je zwangerschap?
Lees ook:Papa’s en mama’s in eerste levensjaar kind vaak depressief
Lees ook:Nieuwe site voor zwangere vrouwen online
Lees ook:Meerling verdubbelt kans op postnatale depressie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>