Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap open

Aankomende donderdag zal het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap haar deuren openen. Het centrum wil vrouwen die tijdens de zwangerschap psychische hulp nodig hebben helpen en de zorg voor deze vrouwen en hun kinderen verbeteren, zo maakte het Erasmus Medisch Centrum, initiatiefnemer van het kenniscentrum, vandaag bekend. Ik vind het klinken als een goed initiatief. Zeker als je je bedenkt dat maar liefst een op de tien vrouwen tijdens de zwangerschap psychische hulp nodig heeft. Psychische problemen kunnen de ontwikkeling van de baby ongunstig beïnvloeden.Psychische problemen worden tijdens de zwangerschap of na de bevalling heel vaak niet herkend. Meestal overkomt het vrouwen die al eerder in hun leven mentale problemen hebben gehad. Bij het krijgen van een kind kunnen die terugkomen of verergeren.
De vrouwen worden somber, angstig of raken in de war. Ze voelen zich onbegrepen en zijn soms niet in staat een goede band met hun baby op te bouwen. Dit stuit regelmatig op onbegrip in de naaste omgeving.
Psychiaters, verloskundigen, huisartsen en verpleegkundigen willen deze vrouwen en hun naasten helpen door met elkaar samen te werken. Door kennis uit te wisselen, kunnen ze eerder de problemen signaleren en die sneller behandelen. Samen kunnen ze beslissen over bijvoorbeeld het wel of niet doorgaan met psychiatrische medicatie tijdens de zwangerschap.

Lees ook:Zware zwangeren krijgen zware baby’s
Lees ook:Zwangerschap wekt angstgevoelens en depressie op
Lees ook:Kijk uit dat je kinderen niet aan keuzestress lijden…
Lees ook:Dikke zwangeren krijgen zware baby’s
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nog slechter dan altijd al werd gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>