Zwanger zijn op boerderij heeft zo z’n voordelen

Je zou aanvankelijk denken (ik althans) dat zwanger zijn op een boerderij niet heel veel beter is dan zwanger zijn in een stadswoning. Mond-en-klauwzeer, gekke koeienziektes….nog afgezien van de permanente stank waar je in verkeert. Maar zwanger zijn op een boerderij is juist goed! Zwangere vrouwen die veel omgaan met koeien en varkens, krijgen namelijk baby's die minder kans hebben op astma, eczeem of hooikoorts, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers uit Nieuw Zeeland. Opdoeken die stadswoning dus, en kopen dat hutje op de hei met een koe in de stal!

De onderzoekers van Massay University vermoeden dat de blootstelling aan dieren en hun bacteriën het immuunsysteem van de baby gunstig beïnvloedt. Wanneer de zuigelingen voor en na de geboorte op de boerderij leven, hebben ze maar half zo veel kans op astma en andere allergische aandoeningen.

Al eerder werd bekend dat peuters op de boerderij minder last hebben van deze aandoeningen. Maar volgens dit onderzoek begint de activering van het immuunsysteem al voor de geboorte. Het heeft overigens alleen effect als de baby's ook ná de geboorte in contact komen met de dieren.

Overigens betekent dit niet dat zwangere vrouwen massaal boerderijen moeten bezoeken. Op boerderijen loop je ook meer kans om een gevaarlijke infectie op te lopen, met mogelijk een miskraam tot gevolg. Dit onderzoek lijkt de theorie te ondersteunen dat kinderen tegenwoordig 'te schoon' opgroeien en te weinig contact hebben met allergenen. Verder onderzoek is nodig om deze aanname te bevestigen.

Lees ook:Waarom jouw verkoudheid astma bij je baby kan veroorzaken
Lees ook:Neem een hond en voorkom astma bij je kind
Lees ook:Kraamvisite linke soep door Mexicaanse griep
Lees ook:Te veel werken tijdens zwangerschap zorgt voor kleinere kindjes
Lees ook:Lang doorwerken zorgt voor kleine baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>