Lang doorwerken zorgt voor kleine baby’s

Zwangere vrouwen die meer dan 25 uur per week werken, hebben grotere kans op een kleine baby. Hun kinderen wegen bij de geboorte zo’n 200 gram minder dan de gemiddelde baby. Wellicht heeft dat te maken met stress. Kunnen we dus concluderen dat veel werken slecht is voor je ongeboren kind? Ik denk het wel… Daarnaast vonden wetenschappers ook een link tussen de tijd die zwangere vrouwen rechtstaand doorbrengen en de grootte van hun baby’s. Zo hebben vrouwen die veel rechtstaan, zoals leerkrachten, meer kans op een kleine baby. Een mogelijke verklaring is dat een fysiek actieve job de toevoer van bloed naar de placenta vermindert, waardoor er minder voedingsstoffen en zuurstof naar de foetus gaan.Wetenschappers uit Rotterdam ondervroegen voor hun onderzoek 4.680 vrouwen, die 30 weken zwanger waren. Zij werden gevraagd hoeveel uur per week ze werkten en of ze vaak rechtstonden. Degene die meer dan 25 uur per week werkten, kregen baby’s die 148 à 198 gram minder wogen dan het gemiddelde. Ook hun hoofdomtrek was ongeveer 1 centimeter korter dan bij de gemiddelde baby. Gelijkaardige resultaten waren er voor mama’s die vaak rechtstonden tijdens hun zwangerschap. Hoewel kleinere baby’s niet noodzakelijk ongezonder zijn, hebben ze wel een hoger risico om ademhalingsproblemen, hartafwijkingen en verteringsproblemen. Er bestaat ook wetenschappelijk bewijs dat kleinere baby’s later meer kans hebben op leer- en ontwikkelingsproblemen.

Lees ook:Te veel werken tijdens zwangerschap zorgt voor kleinere kindjes
Lees ook:Meer kans op astma kind bij gebruik föhn, magnetron en stofzuiger
Lees ook:Liever een dochter dan een zoon? Dan skip je je ontbijt!
Lees ook:Vrouwen blijven roken voor gemakkelijke bevalling
Lees ook:Aardig wat vroeggeboortes (-28 weken) per jaar door roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>