Kijk eens wat er met een ongeboren kind gebeurt als je rookt!

Zwanger en rook je nog? FOEI! En dat meen ik! Geen enkel excuus, ook niet dat je zo gestrest raakt als je je sigaretten nu zou moeten laten staan. Als je het voor je kindje niet kunt opbrengen te stoppen, dan kun je het voor niemand. En denk je dat het je kind niet raakt? Kijk dan dit filmpje maar eens.

Nadja Reissland, professor aan de Engelse Durham University, vergeleek foetussen van rokende zwangere vrouwen met foetussen van niet-rokende zwangere vrouwen. Ze ontdekte op bewegende 4D-beelden dat de foetussen in de buik van vrouwen die roken, moeilijke blikken trekken en met hun handen naar hun mondje grijpen op het moment dat moeders een sigaretje opsteekt. De ongeboren baby’s van de niet-rokers liggen er stukken rustiger bij. Ook bleken de foetussen van rokende vrouwen naarmate de zwangerschap vordert, meer met hun mondje te bewegen en zichzelf meer aan te raken vergeleken met ongeboren baby’s van niet-rokende vrouwen. Normaal bewegen foetussen juist minder naarmate ze groeien.

Lucien Haans, gynaecoloog in het MCH, vindt de resultaten interessant. Het is een mooie eerste aanzet, maar een groep van twintig vrouwen is eigenlijk niet groot genoeg om te spreken van onomstotelijk bewijs.  De vraag is hoe het gedrag van de foetussen uitgelegd kan worden, vervolgt Haans. Een directe relatie leggen tussen het één en het ander, is in de wetenschap erg moeilijk. Er spelen heel veel facetten mee. In het meest ideale geval zouden er twee grote groepen onderzocht moeten worden die onder meer qua leeftijd, ras en gezondheid met elkaar overeenkomen.  Haans bevestigt wel wat we al wisten: dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor de foetus. Kinderen hebben dan kans op een groeiachterstand en een slechtere kwaliteit van organen als hersenen en nieren.

Lees ook:Rokende zwangeren drinken vaak ook
Lees ook:Aardig wat vroeggeboortes (-28 weken) per jaar door roken
Lees ook:Geen IVF-behandeling voor rokende vrouwen
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap verdikt bloedvatwand kind
Lees ook:Vrouwen blijven roken voor gemakkelijke bevalling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>