Wees deze periode extra alert op tekenbeten!

Kijk je weer uit met jezelf en met je kinderen als je de natuur intrekt? Want in de maand juli worden naar verwachting een half miljoen mensen gebeten door een teek. Dat is aanzienlijk meer dan vorige jaren.  Ook in de maanden mei en juni waren meer meldingen van tekenbeten, zo blijkt uit cijfers van het RIVM en Wageningen University op tekenradar.nl.  In 2015 zijn tot dusverre 4740 tekenbeten gemeld. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar, toen een record werd gebroken. In mei en juni nam het aantal geregistreerde tekenbeten met respectievelijk 27 en 42 procent toe. In het voorjaar lag het aantal meldingen juist lager dan in 2014, waarschijnlijk door lagere temperaturen.
Een mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van meer muizen in Nederland, zo stelt Kees van den Wijngaard van het RIVM. Teken zuigen graag bloed bij muizen. De larven en nimfen gebruiken het bloed van de muis om naar een volgend levensstadium te komen, en de vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen. Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet vaak eerst een rode kring of vlek rondom de tekenbeet verschijnen.
Als op dat moment behandeld wordt met antibiotica, genezen de meeste mensen zonder dat ze er latere klachten aan overhouden. Mensen die wel ziek worden na een tekenbeet kunnen klachten aan hun zenuwstelsel en hart krijgen. Ook houden sommige mensen na behandeling langdurig klachten. De oorzaak daarvan is echter niet bekend.
Het RIVM onderzoekt de oorzaak van langdurige klachten na de ziekte van Lyme. Voor dit onderzoek kunnen mensen die starten met antibiotica tegen de ziekte van Lyme zich aanmelden via tekenradar.nl of de huisarts. Vervolgens wordt de gezondheid van deelnemers een jaar lang gevolgd om te kijken of en waarom ze klachten houden.

Lees ook:In het bos geweest? Check je kids (nu al!) op teken!
Lees ook:Minder meldingen mazelen zieken
Lees ook:Let toch op met medicijnen en kinderen!!!
Lees ook:Aantal vergiftigingen bij kinderen toegenomen
Lees ook:De hielprik bestaat 40 jaar!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>