Aantal vergiftigingen bij kinderen toegenomen

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het RIVM kreeg in 2006 ruim 37.000 informatieverzoeken over acute vergiftigingen. Dit is 5% meer dan in 2004. Het aantal vergiftigingen met genees-middelen nam de afgelopen jaren sterk toe, terwijl het aantal vergif-tigingen met drugs daalde. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2005-2006.Het aantal vergiftigingen onder tieners door alcohol is zorgelijk. Maar ook het per ongeluk snoepen van geneesmiddelen door kinderen gebeurt nog steeds teveel. Opletten dus!Het aantal vergiftigingen met geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals paracetamol en ibuprofen, nam de afgelopen jaren sterk toe. Naast kinderen die ‘snoepen’ van geneesmiddelen en opzettelijke overdoseringen bij volwassenen, ontstaan vergiftigingen ook geregeld door medicatiefouten.

Het totale aantal meldingen over drugs nam voor het eerst in jaren af. Het aantal meldingen over amfetamine vergiftigingen is wel gestegen. Het grote aantal ernstige vergiftigingen door alcoholische drank bij tieners blijft zorgelijk. Het NVIC krijgt jaarlijks circa 130 meldingen van vergiftigingen door alcohol bij tieners. Doordat artsen goed bekend zijn met alcoholvergiftigingen ziet het NVIC hiervan slechts het topje van de ijsberg.

Het NVIC van het RIVM is het enige landelijke centrum in Nederland waar medische hulpverleners terecht kunnen voor informatie over de mogelijke gevolgen van een vergiftiging en de behandeling ervan. Daarom heeft het een belangrijke functie in het signaleren van ontwikkelingen en trends ten aanzien van acute vergiftigingen.

Lees ook:Veel kinderen vergiftigd door vloeibaar wasmiddel capsules
Lees ook:Let toch op met medicijnen en kinderen!!!
Lees ook:Honderden kinderen in aanraking met huis-tuin-en-keuken-gif
Lees ook:Minder meldingen mazelen zieken
Lees ook:Meer en meer kinderen met alcoholvergiftiging door desinfectiemiddelen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aantal vergiftigingen bij kinderen toegenomen

  1. Avery Saleh

    This is a really great read for me, should admit that you’re among the finest bloggers I have seen. Thank you for posting this educational article Aantal vergiftigingen bij kinderen toegenomen | Kinderspul. Continue the nice work, I’ve added you to my blogroll.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>