De hielprik bestaat 40 jaar!

Hoera het is feest! De hielprik bestaat veertig jaar in Nederland. Je weet wel, die prik die de meeste kersverse moeder tot nog meer tranen weet te brengen dan de baby zelf… Met de prik waarbij een druppel bloed wordt verkregen, worden elk jaar ongeveer 200 pasgeboren kinderen opgespoord, die anders zouden zijn overleden of ernstig gehandicapt zouden raken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het VU medisch Centrum ‘vieren’ het veertigjarig bestaan van de prik onder meer met de uitgave van een boek.Tegenwoordig worden ieder jaar 180.000 pasgeborenen door middel van een druppel bloed uit de hiel gescreend op achttien behandelbare aandoeningen. In 1974 begon het programma met slechts drie aandoeningen en dat bleef zo tot 2007.
Mogelijk wordt in de toekomst op nog meer ziektes getest. De Gezondheidsraad onderzoekt momenteel welke ziektes geschikt zijn om in het programma op te nemen. Er wordt onder meer gekeken naar de ziekte van Duchenne en de ziekte van Pompe, beide spierziektes, en de immuunziekte SCID.
De ziektes die in het programma zijn opgenomen, zijn te voorkomen of te verminderen als ze heel vroeg ontdekt worden. ”Het gaat erom of je, als het heel vroeg weet, iets kunt doen om de gevolgen minder ernstig te laten zijn´´, aldus een woordvoerder van het RIVM.

Lees ook:Hielprik uitgebreid met test op 14 extra ziektes
Lees ook:Hielprik aangepast: één test vervalt
Lees ook:5% kinderen krijgt herhalingsprik BMR niet
Lees ook:Pasgeboren baby’s nieuwe jaar gescreend of taaislijmziekte
Lees ook:Wees deze periode extra alert op tekenbeten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>