Hoe drie minuten langer aan tafel je kind minder dik kan maken

Een te dik kind? Of een te dik kind in wording? Blijf dan na het avondeten drie minuten langer aan tafel zitten. Deze eenvoudige handeling zorgt er volgens onderzoekers aan de Universiteit van Illonois immers voor dat kinderen minder snel met overgewicht zullen te kampen krijgen, zo schrijft The Daily Mail. Een niet zo heel erg voor de hand liggende oplossing dus! Maar het schijnt echt te werken. Voor hun onderzoek observeerden de wetenschappers het avondmaal bijĀ  tweehonderd gezinnen met kinderen in het lager onderwijs. Ze ontdekten dat families die veel belang hechten aan een gezamenlijk avondmaal minder kans hebben op een kind met obesitas. Ook gezinnen die veel praten met elkaar en op een positieve manier met elkaar omgaan tijdens het eten, hadden opvallend meer kinderen met een gezond gewicht dan gezinnen die dit amper doen.
De factoren die een rol spelen zijn voornamelijk communicatie en het belang van een geplande maaltijd. “Kinderen uit een gezin dat vier avonden per week samen twintig minuten aan tafel zit, wegen opvallend minder dan leeftijdsgenoten die na vijftien of zeventien minuten de tafel al verlaten”, aldus dokter Barbara Fiese. “Na verloop van tijd stapelen de extra minuten zich immers op en hebben ze een krachtige weerslag.”
De resultaten van dit onderzoek kunnen positief worden ingezet in de strijd tegen kinderen met overgewicht. “Een dergelijke maatregel is makkelijk te integreren in de eetgewoonten van een gezin”, aldus Fiese. Toch is het in bepaalse gezinssituaties niet zo eenvoudig. “Daarom is het belangrijk om te erkennen dat er een enorme diversiteit bestaat onder de gezinnen. De complexe leefsituatie van een familie maakt het in bepaalde gevallen ook moeilijker om een moment van communicatie in te plannen”, besluit Fiese.

Bron: HLN

Lees ook:Het ‘aan-tafel’-moment maakt het gezin hechter
Lees ook:Samen eten kan overgewicht bij kinderen voorkomen
Lees ook:Communiceer met je kinderen; anders worden ze crimineel
Lees ook:Met het gezin aan tafel eten niet langer heilig
Lees ook:Hoe breedbeeltelevisie’s gezinnen bindt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>