Dikke kinderen hebben meer problemen met leren

Kinderen die kampen met overgewicht hebben niet alleen een groter risico op gezondheidsproblemen, maar hebben ook meer problemen op school, zo blijkt uit een studie van drie Amerikaanse universiteiten. Zij stelden vast dat deze kinderen slechter scoren op wiskundeproeven dan hun slankere klasgenoten, omdat ze ‘zich eenzaam voelen’. Weer een enorme reden om te zorgen dat je kind dus niet te dik wordt! De bevindingen voegen extra bewijs toe aan het onderzoek dat stelt dat obesitas geassocieerd kan worden met minder goede resultaten op school, en dus minder goede vooruitzichten op een bloeiende carrière. “Onze studie toont aan dat obesitas in de vroege schooljaren, en vooral degene die blijft aanslepen, schadelijk is voor het sociale en emotionele welzijn van kinderen en voor hun schoolprestaties”, bevestigt onderzoeksleidster Sara Gable van de University of Missouri.
Samen met haar team onderzocht zij een representatieve groep van meer dan 6.250 kinderen. Zij werden gevolgd vanaf het begin van de kleuterschool (3 jaar) tot het vijfde leerjaar (9 jaar).  Op vijf verschillende tijdstippen gaven hun ouders informatie over de familie, terwijl leerkrachten rapporteerden over het sociale vermogen en emotionele welzijn van de kinderen. Daarnaast werden de kinderen gemeten en gewogen, en moesten ze academische proeven ondergaan. Wanneer ze vergeleken werden met kinderen die nooit obees waren, scoorden jongens en meisjes met overgewicht al in het begin van de studie slechter op de wiskundetest. Die mindere prestatie hield stand tot het vijfde leerjaar.
Volgens de onderzoekers kan dat (deels) verklaard worden door het feit dat deze kinderen zich triestiger, eenzamer en banger voelen. Dat kan ook verklaren waarom meisjes die obees waren én bleven ook minder goed bleken te zijn in sociale communicatie.

Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!
Lees ook:Eenderde baby’s voor een jaar al obees…
Lees ook:Dikke kinderen hebben risicofactoren voor hart-en vaatziekten
Lees ook:Scholieren minder gelukkig
Lees ook:Jongens hebben een slechte invloed op meisjes…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dikke kinderen hebben meer problemen met leren

  1. AM

    Ehhh, is het misschien zo dat het hebben van problemen tot obesitas leidt, in plaats van andersom?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>