Eenderde baby’s voor een jaar al obees…

Overgewicht start steeds vroeger, zelfs al voor vast voedsel wordt gegeten. Uit een studie bleek dat een derde van de Amerikaanse baby’s op 9 maanden al overgewicht of zelfs obesitas heeft, zo lees ik net op HLN. Schocking!!! En denk niet dat het valt weg te schrijven als ‘babyvet’, want op de leeftijd van twee jaar is dat percentage nagenoeg ongewijzigd. De laatste 30 jaar is kinderobesitas verdrievoudigd. In een studie uit 2008 bleek nog dat 20 procent van de 6 tot 11-jarigen obees was. Maar over baby’s is maar weinig geweten. Daarom startte een langdurig onderzoek aan de Wayne State University of Detroit. Ze bekeken het gewicht van 7.500 kinderen op 9 maand en op 24 maand. Die cijfers werden naar de officiĆ«le groeicurves gelegd. Kinderen in het 95ste percentiel kregen het label ‘obees’, kinderen in het 85ste tot 95ste percentiel hadden overgewicht. Op 9 maanden heeft 15 procent van de baby’s overgewicht en is 16,7 procent obees. 15 maanden later is dat respectievelijk 14 procent en 21 procent. Samengeteld zijn respectievelijk 32 procent en 35 procent van de baby’s te dik.
Baby’s die dik zijn, hebben veel kans om dikker te worden. Baby’s met een normaal gewicht, hebben 75 procent kans om een goed gewicht te blijven behouden. Baby’s die te dik zijn, hebben maar 50 procent kans om op een goed gewicht te komen tegen dat ze twee jaar oud zijn.
Baby’s die overgewicht hadden op negen maanden, hadden 28 procent kans om obees te zijn tegen de tweede verjaardag. Obees baby’s hadden 44 procent om obees te blijven, terwijl 37 procent afgezakt was naar ‘gewoon’ overgewicht. Deze studie staat niet alleen. De voorbije maanden kwamen regelmatig alarmerende berichten bovendrijven over veel te dikke baby’s. Een dieet is niet aan te raden, ‘pure’ borstvoeding echter wel. Peuters vezels laten eten (een appel in plaats van appelsap) kan ook helpen. Cornflakes zijn dan weer uit den boze, aldus dokter David McCormick.

Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!
Lees ook:IVF net zo succesvol bij vrouwen met overgewicht
Lees ook:Vrouwen blijvend slanker door geven borstvoeding
Lees ook:Ouders blind voor te dikke eigen kinderen
Lees ook:Tieners zien hun eigen overgewicht niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>