Botox om kwijlen kinderen met hersenbeschadiging tegen te gaan

Botox blijkt toch echt steeds meer goed te zijn voor allerlei aandoeningen – los van de rimpels die je ermee kunt laten verdwijnen. Zo lees ik net op nu.nl dat botoxinjecties kunnen helpen tegen een overmatige speekselvloed van kinderen met een ernstige hersenbeschadiging. Dat blijkt uit onderzoek van een KNO-arts van het UMC St Radboud in Nijmegen. Veel kinderen met een hersenverlamming (‘cerebral palsy’) hebben last van overmatige speekselproductie.Hierdoor kwijlen ze overmatig en worden ze vaak gemeden en uitgesloten. In veel gevallen moeten ze zelfs meerdere keren per dag van kleding wisselen en leidt het kwijlen tot huiduitslag om de mond. Ook leidt de speekselvloed soms tot uitdrogingsverschijnselen. Dit kan in ernstige gevallen deels worden verholpen met een operatie. Maar KNO-arts Arthur Scheffer van het UMC St Radboud ontdekte dat het overmatige kwijlen ook kan worden aangepakt met een botoxinjectie. Deze ingreep is aanzienlijk minder ingrijpend dan een operatie.
Scheffer gaf meer dan 130 patiënten tussen de 3 en 27 jaar onder algehele verdoving een botoxinjectie in de speekselklieren in de onderkaak. Na twee maanden was de speekselproductie bij 61 patiënten met meer dan de helft afgenomen. Bij enkele patiënten verdween ook de uitslag om de mond en vier patiënten konden beter spreken door de ‘drooglegging’ van hun speekselproductie.

Lees ook:Ruggenprik minder gevaarlijk dan tot nu toe werd gedacht
Lees ook:Amandelen knippen bij kinderen vaak niet nodig
Lees ook:Kids met ADHD verhoogde kans op verslaving
Lees ook:Narcose bij kinderen veilig
Lees ook:Meer dan de helft ouders smeert kinderen niet in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>