Narcose bij kinderen veilig

Het risico dat kinderen overlijden ten gevolge van anesthesie is verwaarloosbaar klein, zo is de conclusie na onderzoek onder ruim 45.000 patiëntjes in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Kinderanesthesioloog Jurgen de Graaff en zijn collega’s onderzochten bij alle kinderen die tussen 2006 en 2012 in het WKZ onder narcose zijn gebracht hoeveel van deze patiënten binnen dertig dagen overleden. Daarnaast stelde hij vast waaraan ze zijn overleden en of de oorzaak gerelateerd is aan de anesthesie of chirurgie. Het totaal aantal overledenen bleek te liggen op 42 op de 10.000 kinderen, een aantal dat overeenkomt met onderzoek dat eerder in Australië is uitgevoerd. Het overgrote deel hiervan is, volgens De Graaff, te wijten aan de onderliggende aandoening van het kind. “Bij slechts 1 op de 10.000 patiënten speelde óf de anesthesie óf de chirurgie voor een deel een rol bij de oorzaak van overlijden.”

“Ik ben gerustgesteld”, aldus De Graaff na zijn studie. “Gevoelsmatig wist ik het wel dat het goed zat, maar ik had geen hard bewijs. Nu wel. En dat is goed nieuws voor veel bezorgde ouders. Ik heb in de spreekkamer al verteld over de resultaten van dit onderzoek. Ze vinden het prettig om te horen dat de kans op overlijden door anesthesie nihil is. Dat stelt hen enorm gerust, omdat ze vaak banger zijn voor de anesthesie dan voor de operatie of onderliggende aandoening zelf.”

Lees het gehele artikel hier.

Lees ook:Meer dan de helft ouders smeert kinderen niet in
Lees ook:Hersenafwijking mogelijke oorzaak wiegendood
Lees ook:Bacterie mogelijk oorzaak van wiegedood
Lees ook:Steeds meer jongetjes met overgewicht van borsten af geholpen
Lees ook:Veel ongeruste ouders door mazelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>