Nieuwe school voor hoogbegaafde kinderen niet door iedereen enthousiast ontvangen

www.joancele.nlVenlo krijgt in augustus een basisschool voor hoogbegaafde kinderen, zo maakte initiatiefnemer Jan Hendrickx vrijdag bekend. Venlo is niet de enige plaats waar wordt gewerkt aan een school voor kinderen met een extreem hoog IQ. Ook in Maastricht bestaan vergevorderde plannen voor zo'n school voor kinderen met een IQ boven de 130. Toelating van de kinderen gebeurt na een speciale test, waaruit ook moet blijken of de kinderen creatief kunnen denken en doorzettingsvermogen hebben.

Een goede zaak lijkt mij. Want net zoals een laag IQ voor de nodige problemen kan zorgen, heeft ook een hoog IQ speciale aandacht nodig. Toch is niet iedereen blij met de nieuwe school…

 

Hendrickx verwacht dat de school in Venlo tachtig tot honderd leerlingen van 4 tot 11 jaar kan vormen. Het lesprogramma bestaat onder meer uit Engels, Spaans, techniek, filosofie en training in sociale vaardigheden.

Een belangrijk verschil met andere soortgelijke initiatieven in Nederland is dat in Limburg ook hoogbegaafde kinderen van bijvoorbeeld bijstandsmoeders op een zogenoemde Leonardoschool terechtkunnen. Hendrickx zegt dit onder meer te kunnen bereiken door sponsoring door het bedrijfsleven.

"Onze opzet is een school voor alle hoogbegaafde kinderen, ongeacht hun sociale achtergrond", zegt Hendrickx. Elke klas telt zestien leerlingen. De initiatiefnemers zoeken naar ministeriële erkenning van de Leonardoschool als een vorm van speciaal onderwijs. "Dan krijgen we meer geld, zodat we de groepen kleiner kunnen maken", aldus Hendrickx. Volgens hem is de belangstelling voor aanmelding. "We krijgen in Venlo zelfs verzoeken uit Heerlen."

Niet blij

Toch is directeur Laetitia Hooft van het Landelijk Informatie Centrum Hoogbegaafdheid niet blij met het initiatief. Volgens haar worden slimmeriken buiten de maatschappij geplaatst als zij naar een speciale basisschool gaan. Dat terwijl het opbouwen van sociale vaardigheden juist heel belangrijk is bij hoogbegaafde kinderen.

Bovendien zijn de speciale scholen steeds minder nodig, omdat leraren meer oog krijgen voor kinderen die boven de rest uitsteken. Hooft stelt verder dat ontevreden ouders geregeld scholen opzetten voor deze kinderen, maar dat de meeste initiatieven mislukken door bijvoorbeeld de hoge onderwijskosten.

De Leonardoschool wil dit dus onder andere ondervangen door samenwerking met bedrijven. Het onderwijs wordt opgezet in samenwerking met bestaande basisscholen, zodat geen aparte vergunningen nodig zijn. Na Maastricht en Venlo moeten over anderhalf jaar nieuwe Leonardoscholen komen in nog vijf andere Limburgse steden.

In Nederland zijn naar schatting maximaal 45.000 kinderen in het basisonderwijs hoogbegaafd. Zij vallen nu vaak buiten de boot, omdat ze de lessen en medeleerlingen saai vinden en afhaken. Ze gaan vaak met tegenzin naar school of krijgen lichamelijke klachten. De school in Venlo kan vissen uit een vijver van 400 tot 600 kinderen uit de regio, aldus Hendrickx.

Lees ook:Hoogbegaafde kids moeten vaker een klas overslaan
Lees ook:Hoogbegaafd kind van 2 met IQ van 152
Lees ook:Hoogbegaafd
Lees ook:Prachtige handreiking naar gezin met epileptisch kind
Lees ook:Geen geld meer voor scholen voor autistische kinderen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe school voor hoogbegaafde kinderen niet door iedereen enthousiast ontvangen

  1. P. Stokman

    Hartstikke goed initiatief. Veel mensen denken nog steeds, dat hoogbegaafde kinderen het geweldig doen op school. Het tegendeel is waar. Ze gaan juist onderpresteren (onder landelijk niveau) en eindigen heel vaak zonder diploma. Goed juist, dat er eindelijk wat opgezet wordt om hier een einde aan te maken. Hoera!

      /   Reply  / 
  2. S. de Meneges

    Ik ben bijzonder blij met de opzet van de Leonardoschool. Ik hoop dat er op zeer korte termijn ook een komt in de regio Amsterdam/Amstelland. Het is bijzonder frusterend om idere keer te worden geconfronteerd met problemen rondom hoogbegaafdheid. De werkjes zijn zo saai, ik ga maar een boekje lezen want daar wordt ik tenminste slimmer van. De koppeling van taal en rekenen aan het schrijven. Niet echt van deze tijd, maar komt nog veelvuldig voor. Een echte domper voor een kind dat denkt dat de school nu echt gaat beginnen en vervolgens taallesjes moet maken voor een kind dat dat net begint met lezen. Hijzelf is al klaar met avi, maar zijn handje van zes heeft nog wat moeite om vlot met de pen om te gaan. Zin in rekenen?, pluswerk? niet als je aldoor wordt geconfronteerd met je gebrek van de schrijfkunst. Dan ben je zes, je zit in groep 3 en je hebt er nu al geen zin meer in. School is leuk om met andere kinderen te kunnen spelen want sociaal vaardig is hij wel. Zo gaat het dus als je IQ hoger is dan 130, dan is het huidige onderwijssysteem niet voor jou gemaakt. Dus kom maar op met die Leonardoschool. Ik ondersteun het van harte.
    In een jaar tijd worden er al 3 geopend, dat moet toch wel iets zeggen over de noodzaak.

      /   Reply  / 
  3. H. vd Berg

    Mijn zoontje is in de problemen. Ik heb vandaag contact gehad met deze Leonardo school, en ik kon daar in elk geval mijn verhaal kwijt. Mijn zoontje zit op een school met een vrij karakter. Hier houdt men zich vooral bezig met de emotionele ontwikkeling, maar het praktische onderwijs wordt gedemotiveerd. Al sinds het eerste kleuterjaar kwam hij binnen zo van: “Wanneer ga ik schrijven en lezen?”Wij moesten er om lachen, maar hij meende het echt. Elke dag kwam hij teleurgesteld terug, hij mocht weer niet lezen of schrijven, moest met kleintjes spelen en ik ben er over gaan praten. Zijn leerkracht heeft een andere mening en denkt dat er een vreselijk verhaal achter het kind schuilt, gelukkig heb ik daarin artsen achter me staan, maar dat raakt ons zeker wel, Ik heb de school gevraagd om een gesprek en hun uigelegd dat ik bezig was met onderzoeken omdat ik denk dat hij wat sneller is. Zij wil perse vanuit school , een psychologe een algemeen onderzoek laten doen, terwijl ik voorlopig accoord ga met een onderzoek naar zijn kunnen. Mijn artsen vinden hem slim, onderzoekend maar niet emotioneel gestoord. Zij vindt ze oncapabel, alleen haar deskundigen ( proffesionals, zoals zij ze noemt) zijn er goed genoeg voor. Ik heb dit geweigerd, wil het op onze eigen manier doen, en als gevolg werd hij geschorsd. Het is ongeloofelijk! Dit artikel is hier en daar wat aangedikt en staat in het Algemeen Dagblad. Ik hoop dat alles goed komt met mijn superslimme, erg verveelde, en inmiddels gefrustreerde kind. Hij voelt wel degelijk wat er allemaal speelt. Heel jammer, ik ben hem zelf vanalles aan het leren, hij wil graag weten over moleculen, geboorte, ontwikkeling en de tijden in de eeuwen. Sterren en rekenen, delen en optellen, woordjes leren schrijven. Maar zij laten hem liever nog een jaar kleuteren of ik moet bij hun psycholoog. Wanneer hij hoogbegaafd zou zijn, dan zouden zij hem niets kunnen bieden. Waarom zou ik dan door hun een oordeel laten uitbrengen wat hem zijn leven lang boven zijn hoofd hangt. Ik laat het liever doen door echte deskundigen. Zij zouden het zien vanuit hun vrije oogpunt. wat niet zo vrij is. Onze mening enzovoort telt niet. Ik stuur de link van het artikel mee.

    http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/2307327/lsquoDamian_is_vogelvrij_verklaardrsquo.html?pageNumber=2#reactie

    Hij heeft wel degelijk artsen om zich heen. Ik wil alleen hun artsen niet. En dan schorsen ze een jochie van vijf jaar , twee maanden voor de zomervakantie, die op dat moment ziek thuis was met waterpokken. En niet meer welkom was.
    We zijn wel verdrietig, maar we hebben ook zeker rechten.

      /   Reply  / 
  4. Jeffrey Klitsch

    Very fascinating post – is perhaps old, but it surely was new to me. I wished say thanks for this good article Nieuwe school voor hoogbegaafde kinderen niet door iedereen enthousiast ontvangen | Kinderspul! I definitely enjoyed reading every bit of it. I have you bookmarked to check out new articles you write.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>