Geen geld meer voor scholen voor autistische kinderen

De crisis begint zich steeds meer op een a-sociale manier te wreken. Want de eerste basisscholen voor speciaal onderwijs gaan ten onder als gevolg van bezuinigingen, zo meldt de Volkskrant. In Breda wordt een school voor kinderen met een autistische stoornis opgeheven, in Zwolle en Brielle gaat het om scholen voor kinderen die extra zorg nodig hebben. Wat moet het afschuwelijk zijn als je daar je kinderen op hebt zitten. Speciale scholen worden kleiner, gewone scholen groter. Schoolbesturen lopen vooruit op de invoering van het zogenoemde passend onderwijs volgend jaar, wat inhoudt dat kinderen met leerproblemen zoveel mogelijk in het reguliere basisonderwijs worden opgevangen. Alleen voor de problematische gevallen blijft een plek beschikbaar in het speciaal onderwijs. Er zullen er dus heel wat tussen wal en schip verdwijnen.

De voorgenomen bezuiniging van 300 miljoen euro op het passend onderwijs werd na protesten geschrapt in het Lente-akkoord. Er komt ruim 100 miljoen euro voor de (bij)scholing van docenten. Wel leiden deze maatregelen vanaf 2014 tot mogelijke bezuinigingen op onderwijs. Het kabinet wil met het passend onderwijs de groei van het aantal leerlingen die naar speciale scholen gaan beperken. In 2003 ging het nog om 54 duizend kinderen, in 2011 waren het er 69 duizend.

Lees ook:Aantal kinderen op speciaal onderwijs bijna verdubbeld
Lees ook:Overvolle scholen voor kinderen met gedragsstoornissen
Lees ook:Regering blijft van kinderbijslag af!
Lees ook:Moeders stoppen massaal met werken door bezuinigingen
Lees ook:Rapport Sociale uitsluiting bij kinderen schokkend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>