Hoogbegaafd

Het lijkt zo gemakkelijk: slim zijn en door school heen rollen zonder te hoeven blokken. Hoogbegaafde kinderen hebben echter vaak problemen op school. Gek genoeg kan hoogbegaafdheid leiden tot slechte schoolprestaties en faalangst. Het is dus geen 'luxe-probleem'.

Plaatje

Op dit moment heb ik er zelf enigszins mee te maken. Mijn kinderen beginnen na de zomer aan groep 3, maar ze lopen ongeveer een half jaartje voor. Ze kennen alle letters al, kunnen wat schrijven en lezen. Gaan ze zich dan niet stierlijk vervelen in die klas? Vandaag gaan ze voor het eerst 'oefenen in groep 3'. En zoals één van mijn kinderen vanochtend zei: Als het maar niet te moeilijk is! want natuurlijk is de overgang naar een nieuwe en schoolsere groep toch spannend voor zo'n kind en is de twijfel of je wel mee kunt komen toch aanwezig. Ze keek even bedachtzaam en voegde toen toe: … of te makkelijk! Dit is in een notedop het dilemma waar kinderen en hun ouders voor kunnen staan.

De term hoogbegaafdheid wordt gebruikt voor een combinatie van hoge intelligentie, creativiteit en doelgerichtheid. Het komt voor bij ongeveer 2% van de kinderen.

Het komt nogal eens voor dat hoogbegaafde kinderen wel nieuwsgierig zijn naar veel verschillende onderwerpen, maar niet het geduld hebben om iets uit te diepen. Vaak voelen ze zich een buitenbeentje. Omdat het ze enigszins komt aanwaaien, ontwikkelen ze juist weinig zelfvertrouwen: ze hebben immers niet het gevoel zèlf iets gepresteerd te hebben. Dat is ook de reden, waarom hoogbegaafde kinderen soms te weinig verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Ze willen daarnaast graag zelfstandig zijn en wijzen hulp af. Daardoor blijven ze soms 'gevangen' in hun eigen oplossingen en als die niet voldoen, zijn ze hulpeloos.

Ook voor mijzelf zijn al deze verschijnselen heel erg bekend. In de loop van de jaren ontwikkel je strategieën, om de negatieve bijverschijnselen van hoogbegaafdheid te beperken. Maar het is een hele weg. En gek genoeg kun je een echte laatbloeier zijn, als je niet weet dat je hoogebgaafd bent en daardoor problemen ontwikkelt. Meer voor hoogbegaafde volwassenen -en hoe dit je werk beïnvloedt- vind je hier.

Voor een leerkracht is het niet alleen zaak om uitdagende lesstof te blijven aanbieden aan hoogbegaafde kinderen, maar ook om om te gaan met de leerstijl en omgangstijl van deze kinderen.

Er bestaan enkele particuliere initiatieven, zoals een school voor hoogbegaafde kinderen. Doel is met name, dat zij in deze omgeving tot rust kunnen komen en zich kunnen ontplooien. Persoonlijk zou ik niet graag voor een aparte school kiezen. Maar ik ben wel heel benieuwd wat onze bevindingen zullen zijn, de komende paar jaar, met twee kinderen die erg gemakkelijk leren en wie alles zo gemakkelijk af lijkt te gaan.

Lees ook:Hoogbegaafde onzin?
Lees ook:Nieuwe school voor hoogbegaafde kinderen niet door iedereen enthousiast ontvangen
Lees ook:Laten we ook weer eens aan het normale kind denken!
Lees ook:Hoogbegaafd kind van 2 met IQ van 152
Lees ook:Hoogbegaafde kids moeten vaker een klas overslaan

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hoogbegaafd

  1. Patricia O.

    Wanneer kun je zeggen dat je kind hoogbegaafd is, dit kan toch alleen als ze door deskundigen is getest en hebben de scholen hierin ook niet een taak en verantwoording als ze signaleren dat je kind hoogbegaafd is?

    Mijn dochter is 4 jaar, ze was 3 toen ze al begon te lezen op AVI 1 nivo en is nu 4 en zit in groep 1 en leest nu op AVI 4 nivo.
    Zou ze hierom dan als hoogbegaafd beschouwd moeten worden?
    De school laten haar regelmatig een keertje voorlezen in de klas , maar laten veel de keus aan haar om te kiezen wat ze wil doen en dat is ook vooral spelen en dingen doen die in groep 1 en 2 gedaan worden.
    IK maak me wel zorgen dat ze over 2 jaar als ze in groep 3 zit zo een grote voorsprong heeft opgebouwd , dat ze niet mee kan met de klasgenoten.
    Wat is hier verstandig , hoe kunnen ze haar helpen op school niet buiten de boot te vallen ?

      /   Reply  / 
  2. Mark

    Beste Patricia, je kunt het beste de school verzoeken extra opdrachten aan uw dochter te geven en haar tegelijkertijd ook met het gewone werk mee te laten doen. Zo voorkomt u het dat ze niet verder kan groeien in haar persoonlijke vermogen en dat ze sociaal niet achteruit gaat. Het is als je het op deze manier aanpakt en haar zelfstandig verder laat groeien juist een voordeel dat erg gunstig is als ze verder komt in het onderwijstraject. Wel adviseer ik u om haar ook appart buiten de school om te betrekken bij sporten, hobby’s etc, waarmee ze in contact komt met leeftijdsgenoten.

    veel succes, Mark

      /   Reply  / 
  3. Louis Radstaak

    Op uw blog is een illustratie van mij gebruikt zonder toestemming of vraag aan mij om te gebruiken.
    Ik ben aangesloten bij de Stichting Beeldrecht, zoals u had kunnen zien op mijn homepage, hetgeen betekent dat u de illustratie moet verwijderen.

      /   Reply  / 
  4. Karin

    Hallo Hester,

    Ik vind het zwaar overtrokken om te denken dat je kind hoogbegaafd is omdat het wat kan lezen en schrijven en over half jaar in groep 3 begint. Maak je geen illusies, de helft van de kinderen in groep 3 kent alle letters en kan al een beetje lezen en schrijven!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>