Baby bij jou in bed laten slapen, vergroot kans op wiegedood

Schermafbeelding 2014-07-18 om 18.17.50Onze dochter wilde de eerste maanden van haar leven nergens anders slapen dan in ons bed. En daar heb ik mij heel erg ongerust over gemaakt, maar ik moest wel, ze weigerde haar eigen bedje echt. Volgens sommige psychologen versterkt het de band tussen moeder en kind. In dat opzicht hoef ik mij dus geen zorgen te maken. Maar uit recent onderzoek blijkt echter dat de kans op wiegendood veel groter wordt als de baby in jouw bed slaapt. Ik ben blij dat we die periode gehad hebben! De laatste 20 jaar zou het aantal kinderen dat bij de ouders slaapt verdubbeld zijn. Volgens pediater Rachel Moon, die meewerkte aan een recente Amerikaanse studie over wiegendood, houdt dat echter extreme risico’s in. “We onderzochten meer dan 8.000 gevallen van wiegendood. Bij baby’s bleek de wiegendood voornamelijk gerelateerd aan de slaapsituatie: in meer dan 70 procent van de gevallen werd de dood veroorzaakt door het delen van het bed.”
In de groep van de jongste baby’s – van 0 tot 4 maanden – sliep het merendeel van de gevallen tijdens de wiegendood in het bed van (een van) de ouders. “Kinderen van deze leeftijd hebben nog niet de kracht en de motorische vaardigheden om hun hoofd en lichaam te bewegen als ze niet genoeg zuurstof krijgen”, klinkt het.
Wiegendood bij baby’s ouder dan 4 maanden werd ook vaak veroorzaakt door dekens of knuffels. De artsen waarschuwen ouders dan ook om deze zaken zoveel mogelijk uit het kinderbedje te weren.

Lees ook:Speen kan wiegedood bij baby’s voorkomen
Lees ook:Aantal sterfgevallen door wiegedood nog nooit zo laag geweest
Lees ook:Niet met je kindje in slaap vallen op stoel of bank
Lees ook:Negen keer hogere kans wiegedood in kinderopvang zuigelingen
Lees ook:Hersenafwijking mogelijke oorzaak wiegendood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>