Negen keer hogere kans wiegedood in kinderopvang zuigelingen

Wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar de link tussen wiegendood en kinderopvang. Daarvoor pleiten de kinderartsen prof. dr. Paul Brand van het Universitair Medisch Centrum Groningen en prof.dr. Martin Offringa van de Zwolse Isala Klinieken in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vrijdag is verschenen. Logisch. Het kinderdagverblijf moet een veilige plek zijn. En als je kind een verhoogd risico heeft daar aan wiegedood te overlijden (wat moet dat naast het drama voor de ouders overigens traumatisch zijn voor de leidsters) is onderzoek noodzaak. 

De twee wetenschappers hebben kritiek op ander onderzoek dat een link aangeeft tussen wiegendood en het verblijf van de baby in een kinderdagverblijf of bij een gastoudergezin.

Dit onderzoek is uitgevoerd door gepensioneerd professor Guus de Jonge, een internationale autoriteit op het gebied van wiegendood.

Hij ontdekte dat zuigelingen, tussen de drie en zes maanden oud, bijna negen keer zoveel kans hebben te sterven aan wiegendood als ze verblijven in een kinderdagverblijf of bij een gastouder.

Brand en Offringa betwisten deze conclusie en willen nader onderzoek. Ze stellen dat de opzet van het onderzoek en de conclusies die daaruit zijn getrokken niet afdoende zijn.

De Jonge zegt kennis te hebben genomen van de kritiek van zijn collega's. Hij juicht vervolgonderzoek toe. De Jonge is nog steeds lid van de Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en doet nog steeds onderzoek.

Volgens hem staven nieuwe cijfers zijn conclusie dat zuigelingen een veel grotere kans hebben om aan wiegendood te sterven als ze in een kinderdagverblijf of gastoudergezin verblijven.

Hij denkt dat stress een rol zou kunnen spelen bij de plotselinge dood van de kleintjes. Hij wil dat vrouwen langer zwangerschapsverlof krijgen zodat ze hun baby langer bij zich kunnen houden.

Buik

De Jonge ontdekte in 1987 dat wiegendood minder vaak voorkomt als de baby's niet op de buik te slapen worden gelegd. Later adviseerde hij ouders niet te roken in de nabijheid van zuigelingen en geen dekbedje of hoofdkussen in de wieg te leggen.

Sinds de adviezen in 1987 werden afgegeven, daalden de gevallen van wiegendood spectaculair. In 1986 overleden in Nederland per jaar nog 190 baby's aan het verschijnsel.

In 2006 waren dat er nog elf. Wiegendood is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak van zuigelingen tussen de één en elf maanden.

Lees ook:Kinderdagverblijf verhoogt kans op wiegedood
Lees ook:Aantal sterfgevallen door wiegedood nog nooit zo laag geweest
Lees ook:Draai een kind regelmatig om om scheve koppies te voorkomen
Lees ook:Baby bij jou in bed laten slapen, vergroot kans op wiegedood
Lees ook:Hersenafwijking mogelijke oorzaak wiegendood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>