Hersenafwijking mogelijke oorzaak wiegendood

Het blijft de grote angst van iedere jonge ouder. Wiegendood. Want wat veroorzaakt het toch? Het lijkt dat er een verklaring voor gevonden is. Een afwijking in het deel van de hersenen dat onder meer de ademhaling, temperatuur en het ontwaken aanstuurt, zou het risico op wiegendood bij baby’s kunnen vergroten.

Amerikaanse wetenschappers hebben een gebrek ontdekt in de hersenstam bij jonge kinderen die tijdens hun slaap om onverklaarbare reden overleden.

De exacte doodsoorzaak voor plotselinge kindersterfte in de wieg is voor wetenschappers tot nog toe altijd een raadsel gebleven.

Veel van de baby’s overlijden terwijl zij op hun buik sliepen. Vaak lagen zij ook op een zacht matras of bij iemand anders in bed.

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten 31 baby’s die aan wiegendood waren overleden en vergeleken hen met tien kinderen die tussen 1997 en 2005 door een andere oorzaak om het leven kwamen.

Zij ontdekten bij de eerste groep een afwijking bij zenuwcellen in de hersenstam die serotonine maken en gebruiken.

Serotonine is een van de stofjes in de hersenen die boodschappen tussen hersencellen doorgeven. De onderzochte kinderen overleden mogelijk doordat hun reflexen door de afwijking niet meer goed werkten, aldus de onderzoekers in de jongste editie van het vabklad Journal of the American Medical Association.

Lees ook:Negen keer hogere kans wiegedood in kinderopvang zuigelingen
Lees ook:Bacterie mogelijk oorzaak van wiegedood
Lees ook:Baby bij jou in bed laten slapen, vergroot kans op wiegedood
Lees ook:Nieuwjaarsdag laat stijging aantal wiegendoden zien
Lees ook:Voor geboorte al defect bij autistische kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>