Liefde van moeder maakt kind bestendig tegen stress

Hoe meer liefde en affectie baby’s van hun moeder kregen bij het opgroeien, hoe beter ze om kunnen met stress en angsten. Dat toonde een Amerikaanse studie aan, die mensen van hun 8 maanden tot hun volwassen leven volgde. Mooi toch? Hoe onze liefde toch een grote invloed op onze kinderen heeft. De resultaten lijken te staven wat iedereen onbewust aanvoelt: dat ook de vroegste levenservaringen, waarvan we geen herinneringen hebben, een invloed kunnen hebben op ons welzijn als volwassenen.Joanna Maselko (Duke University, North Carolina) en haar team bestudeerden de relatie tussen 482 baby’s van 8 maanden en hun moeders. Ze categoriseerden die in groepen van ‘negatief’ tot ‘extravagant’.  Toen ze gemiddeld 34 waren, werd de mentale gezondheid van de proefpersonen nog eens gemeten.
Wie het meest liefde, knuffels en affectie kreeg als baby, bleek minder angstig, vijandig en gestresseerd te zijn. Moederliefde en een sterke band tussen moeders en kinderen betekent dat de kinderen zich veilig en zelfverzekerd voelen in de relaties die ze aangaan. Ook zijn ze beter sociaal ontwikkeld en kunnen ze levensproblemen beter aan. Het is de eerste studie over dit onderwerp die niet steunt op de (zeer onbetrouwbare) herinneringen van personen. De rol van de vader werd niet onderzocht.

Lees ook:Zwemlessen voor baby’s hebben indrukwekkende fysieke voordelen
Lees ook:Vroeggeboorte door stress voorafgaand aan de zwangerschap
Lees ook:Borstvoedingbaby’s gezonder dan flesvoedingexemplaren
Lees ook:Intonatie stem is erg belangrijk voor begrip baby
Lees ook:Met je baby in één bed slapen schijnt goed te zijn…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>