Met je baby in één bed slapen schijnt goed te zijn…

Uit een recente studie van Britse wetenschappers blijkt dat moeders de eerste maanden beter het bed kunnen delen met hun baby. ‘Co-sleeping’ zou de nachtrust van zowel moeder als baby bevorderen. Toch rijst heel wat kritiek op de stelling, en ook van mij! Het is zo gevaalrijk om met je kind in bed te liggen! Wat als je er, doodmoe, bovenop rolt??? Ik moet er niet aan denken! Of je trekt het dekbed helemaal over je kindje heen… Nee: ik ben tegen. Kinderen horen gewoon lekker in hun eigen bedje te liggen.‘Co-sleeping’ betekent dat moeders hun baby ‘s nachts bij hen in bed nemen. De Britse onderzoekers menen dat moeders op die manier gemakkelijker kunnen aanvoelen wanneer de baby dorst heeft en nadien ook de slaap sneller weer kunnen vatten. Het zou bovendien de baby kalmeren omdat hij zijn moeder ruikt en voelt, waardoor hij meer drinkt en vaster slaapt. De techniek wordt aangeraden tot negen maanden na de geboorte en vindt steeds meer aanhang onder jonge moeders. Ook celebs zoals Miranda Kerr – miss Orlando Bloom – gaven eerder al hun baby bij zich in bed te nemen. Ondanks die stijgende populariteit blijkt het samen slapen van moeder en baby echter niet zonder risico. Dat zegt ook Karlien D’hondt, hoofd van het wiegendoodcentrum van het UZ Gent, vandaag in de krant Het Laatste Nieuws. “Wij raden het absoluut af”, waarschuwt ze. “Co-sleeping is in de helft van de gevallen de oorzaak bij wiegendood. De baby gaat inderdaad dieper slapen door tegen zijn mama aan te liggen, maar net dat is gevaarlijk. De kans op een te sterke temperatuurstijging en verstikking is veel te groot. De voordelen wegen niet op tegen de risico’s”, luidt het.

Lees ook:Nieuwe trend; creches laten kinderen buiten slapen
Lees ook:Baby’s die bij moeder slapen krijgen meer borstvoeding
Lees ook:Routine wondermiddel voor nachtrust kinderen
Lees ook:Slapen in maxi-cosi verhoogt kans op overlijden door verstikking
Lees ook:Kinderdagverblijf verhoogt kans op wiegedood

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Met je baby in één bed slapen schijnt goed te zijn…

 1. AM

  Ik had een bedje op wielen naast mijn bed staan, was op dezelfde hoogte als mijn bed. Eén zijkant kon ik laten zakken en zo kon ik de babies uit bed halen. Zo hoefde ik niet iedere keer mijn bed uit. Kindje uit bed, aan de borst en weer terug en de volgende pakken. Dichtbij en toch veilig op een eigen plekje.
  Er schijnen ook aanhangbedjes voor te zijn, maar die zitten aan je bed vast, daar moet je wel ruimte voor hebben..

    /   Reply  / 
 2. PpR

  Weer typisch zo’n calvinistische reflex:ondanks wetenschappelijk bewijs, moeten kinderen, hoe jong ze ook zijn, gedisciplineerd worden door ze in een afgezonderd kamertje, ver weg van alle sociale interactie in eenzaamheid te laten liggen, met als smoes dat het te gevaarlijk zou zijn om het kind bij je in bed te nemen. Wat een onzin. Er is geen enkel (zoog)dier, dat zijn kroost niet bij zich houdt na de geboorte. De onmiddellijke nabijheid van de ouders heeft alleen maar voordelen.

    /   Reply  / 
 3. dc

  babies gaan juist dieper slapen door flesvoeding, borstgevoede babies worden doorgaans om de twee uur wakker omdat bv. licht verteerbaar is. OOk als het kindje eventueel moet spugen ben je er snel bij,moeders zijn over het algemeen ook alerter en slapen minder diep. die co sleeper is inderdaad handig kan je ook zelf maken.
  wel raden ze samen slapen af onder bepaalde omstandigheden zoals: moeders die medicijnen nemen die slaperig maken, of als een van de ouders rookt . anders even op www. borstvoeding .com kijken staat veel info op”

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>