Lachend kind ‘natural high’ voor moeder

Wij moeders smelten doorgaans als ons kind lacht. En de lach van een baby brengt hoe dan ook een gelukzalig gevoel bij ons teweeg. Amerikaanse onderzoekster en professor Lane Strathearn zegt dat de lach van een kind inderdaad bepaalde delen van de hersenen bij de moeder activeert die verantwoordelijk zijn voor beloning en genot. Het zijn ook die delen van de hersenen die reageren op drugs, gokken en alcohol. Ze worden geactiveerd door de neurotransmitter dopamine, waardoor de lach van je kind kan aanvoelen als een drug.De onderzoekers bestudeerden 28 moeders met hun eerste kindje tussen 5 en 10 maanden. Ze hielden de hersenen van de moeders in de gaten met een scan. De moeders kregen foto's van hun eigen en andere kinderen voorgeschoteld. Op sommige foto's waren de kinderen aan het lachen of gelukkig, op andere hadden ze een droevige of een neutrale uitdrukking. Wanneer de moeders naar de foto's keken, toonde de hersenscan de stroming van het bloed in de hersenen en de gebieden die het meest actief waren aan.
Wanneer de moeders hun eigen kind zagen, stroomde er meer bloed naar de hersendelen die geassocieerd worden met dopamine. De sterkte van de reactie was afhankelijk van de expressie van het kind, zegt professor Strathearn. Lachende gezichten activeerden de grootste reactie. Wenende kinderen maakten weinig verschil bij deze gebieden van de hersenen. 

De onderzoekers zeggen dat deze resultaten de sterke band tussen moeder en kind kan verklaren en zelfs ook waarom deze band er soms niet is. Het begrijpen van hoe een moeder reageert op haar eigen kind wanneer het lacht of weent, is een eerste stap in het begrijpen van de processen in de hersenen die bijdragen tot de band tussen moeder en kind. De relatie tussen moeder en kind is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. Soms ontwikkelt de relatie tussen moeder en kind zich niet op een normale manier. 

Dopamine is een sleutelhormoon in het lichaam en is betrokken bij gevoelens van beloning. Het speelt ook een rol bij leerprocessen, motivatie, slaap en het controleren van bewegingen. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben lage niveaus van dopamine in belangrijke delen van de hersenen.

Lees ook:Baby lacht met een reden…
Lees ook:Papa’s maken knuffelhormoon aan bij geboorte kind
Lees ook:Keizersnede zorgt voor mindere band tussen moeder en kind
Lees ook:Knuffel je kinderen vaak en voorkom drugsproblemen
Lees ook:Sneller leren op Ritalin

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Lachend kind ‘natural high’ voor moeder

  1. prefab homes

    How are You mate, that’s a good blog of yours, hope You wont mind adding your page to favorites? Thanks, have a good day!

      /   Reply  / 
  2. Tessie Skeets

    Thanks for one more great article. I would like to thank you for the effort you have made in writing this article Lachend kind ‘natural high’ voor moeder | Kinderspul. I am hoping for more from you sooner or later as well.

      /   Reply  / 
  3. Cornelius Banaszek

    Reading this article Lachend kind ‘natural high’ voor moeder | Kinderspul reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll forward this post to him. Fairly sure he will have an excellent read. Thank you for the information you publish.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>