Keizersnede zorgt voor mindere band tussen moeder en kind

Een natuurlijke geboorte zorgt voor een sterkere band tussen moeder en kind dan een keizersnede. Dat blijkt uit recent onderzoek. Tja…interessant hoor. Maar wat kun je er aan doen? Je kiest niet zomaar voor een keizersnede lijkt mij. Bovendien ben ik zelf een keizersnedekind en ik ken weinig moeders die zo'n sterke band met hun kind hebben als de mijne! Ter kennisneming dus. Meer niet!Vrouwen zijn emotioneel ontvankelijker voor het gehuil van baby's die geboren worden zonder chirurgische hulp. Dit zou komen doordat een keizersnede de productie van oxytocine stillegt. Dit hormoon helpt bij het creëren van een emotionele band. De Britse en Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 12 (dat is toch weinig?) moeders, van wie de helft een keizersnede onderging. Hersenscans toonden aan dat de hersengebieden die instaan voor emoties, medeleven en motivatie actiever waren bij moeders een natuurlijke bevalling hadden toen ze het gehuil van hun baby hoorden. 
Onderzoeker James Swain: "Steeds meer vrouwen wachten steeds langer om kinderen te krijgen, maar dit verhoogt wel het risico op een keizersnede. Deze resultaten zijn heel belangrijk omdat ze een beter inzicht geven in de neurofysiologie en psychologie van de geboorte en de band tussen moeder en kind."

Lees ook:Eet vitamine D en voorkom een keizersnede!
Lees ook:Keizersnede verhoogt kans op astma met 80%
Lees ook:Vrouw bevalt van baby van bijna NEGEN kilo!
Lees ook:Natuurlijk bevallen is zo 2008…
Lees ook:Papa’s maken knuffelhormoon aan bij geboorte kind

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Keizersnede zorgt voor mindere band tussen moeder en kind

 1. Lisette

  Ik geloof hier niks van ik ben 2 maanden te vroeg geboren met een keizersnee maar dit heeft niks afgedaan aan de relatie met mijn moeder. Als er iemand is die een sterke relatie heeft met haar moeder ben ik het wel!

    /   Reply  / 
 2. monica

  Er zit voor mij persoonlijk een kern van waarheid in, ik heb 3 keizers kinderen de 1ste ongeplanned en de andere 2 geplanned.
  Mijn ongeplannede keizersnee was een hel en heb ik als traumatisch ervaren en daardoor heb ik de eerste dagen/weken geen band gevoeld met mijn zoon, ik had de moeder gevoelens niet! ik had veel pijn was uitgeput en kon mijn zoon niet eens zelf uit zijn ziekenhuisbedje halen als ie huilde,en ik keek terug op een zeer nare bevalling die uitliep op een KS…het was een grote teleurstelling(de bevalling)

  De andere 2 zijn wel middels keizersnede geboren, maar die waren geplanned en verliepen totaal niet stressvol,en de moeder gevoelens waren er gelijk! dat ik geen moeder gevoelens had bij de eerste wil trouwens niet zeggen dat ik hem niet vertroeteld heb of slecht verzorgt, ik heb altijd in me achterhoofd gehouden dat het menneke er niets aan kon doen hoe het allemaal gelopen is.

  Overigens zijn het nu alle drie grote mamma`s kindjes! en heb een met alledrie een goede band…dus alles komt goed :)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>