Knuffel je kinderen vaak en voorkom drugsproblemen

Een samenwerking tussen de universiteit van Duke en de universiteit van Adelaide toonde aan dat aandacht op jonge leeftijd de immuunreactie van het brein bij jongeren verandert. Uit een studie bij ratten blijkt dat de jongen van liefhebbende moeders meer van het molecule interleukine-10 in hun bloed hadden. Dit maakte dat ze beter konden weerstaan aan de verleiding van een dosis morfine in hun latere leven. Met andere woorden (even vertaald naar ons eigen leven): als we kinderen maar vaak genoeg knuffelen, voorkomen we dat ze aan de drugs verslaafd raken! Dus…knuffel ze! De onderzoekers verwijderden de jonge dieren gedurende 15 minuten van hun moeder, vervolgens werd hun kroost terug bij hen geplaatst. Waarop de mama haar kind volledig controleerde en verzorgde. Ook was er een controlegroep, waarvan de kinderen nooit van hun moeders gescheiden werden. Sommigen hadden van nature een meer knuffelrijke opvoeding, anderen niet.
De jongen kregen op latere leeftijd toegang tot een kamer waarin een dosis morfine beschikbaar was en eentje waar een zoutoplossing te verkrijgen was. Ze vertoonden allemaal een voorkeur voor de morfine, maar na een tijdje was hun zin hierin drastisch verminderd. De onderzoekers kozen voor ratten omdat ze vatbaar zijn voor een drugsverslaving op dezelfde manier als mensen. Dit is omdat ze hetzelfde beloningssysteem in de hersenen delen. Dit is de eerste studie die toont hoe morfine voor een reactie zorgt in beloningscentrum van de hersenen. Morfine maakt dat de hersencellen ontstekingsmoleculen produceren, die geven een signaal aan het beloningscentrum van het brein. Maar interleukine-10 werkt dit tegen. Hoe meer de hersenen hiervan produceren, hoe kleiner de kans is dat eenmalig morfinegebruik leidt een drugsverslaving.

Lees ook:Rokende kinderen (12-16 jaar) lopen extra gezondheidsrisico’s
Lees ook:Paracetamol vervangt morfine voor kids
Lees ook:Hersenen kinderen met overgewicht anders
Lees ook:Hoe meer jij drinkt tijdens je zwangerschap…
Lees ook:Kinderen tweetalig opvoeden maakt ze scheper als oudjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>