Papa’s maken knuffelhormoon aan bij geboorte kind

Niet alleen wij vrouwen, ook de papa’s staan stijf van de hormonen als de baby wordt geboren. Het knuffelhormoon oxytocine stijgt namelijk bij mannen die net vader zijn geworden, net als bij vrouwen  – maar dat wisten we al. Volgens onderzoekers helpt dit de papa’s een band met hun kroost te scheppen. Wat werkt de natuur toch prachtig…De wetenschappers bestudeerden bij kersverse vaders het niveau van oxytocine, een hormoon dat helpt bij het kweken van emotionele band, en prolactine, dat de melkproductie bij moeders op gang zou brengen. Ze werden ook gefilmd terwijl ze aan het knuffelen en spelen waren met hun kinderen. Hieruit bleek dat er een sterk verband bestaat tussen het niveau van deze hormonen en hoe goed de vaders waren in het  spelen en communiceren met hun baby. De maanden na de geboorte worden de hersenen van kersverse vaders dus geherprogrammeerd, waardoor ze empathischer worden. “Het is mogelijk dat hoe meer de vader zijn baby ziet, hoe meer de hormonen zijn hersenen reorganiseren.” Van beide stoffen werd al lang gedacht dat ze helpen bij het scheppen van een band tussen de moeder en de baby.
Onderzoeker Ruth Feldman: “Dit lijkt een manier van de evolutie om mannen te helpen goede vaders te worden zodra ze een baby hebben.” Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mannen een ander mens lijken na de geboorte van hun eerste kind. Professor Michael Craig: “We weten dat het niveau van oxytocine toeneemt wanneer het stressniveau stijgt, dit kan een deel van de verklaring zijn.”

Lees ook:Ook aanstaande vaders hebben zwangerschapskwaaltjes
Lees ook:Verse papa’s dikker na de geboorte van hun kind
Lees ook:Keizersnede zorgt voor mindere band tussen moeder en kind
Lees ook:Hoe meer testosteron, hoe minder aandacht voor de kids
Lees ook:Ook papa’s hebben zwangerschapskwaaltjes…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>