Jeugd doet alleen aan ABN als het echt nodig is

Ik doe er echt alles aan mijn kinderen ABN te laten praten. Dus geen snoepie of ik heb dat geriept. Alles wordt, wel op leuke manier, verbeterd. Daar kunnen ze later alleen maar hun voordeel mee doen, als ik om me heen kijk lijkt het namelijk wel of meer jongeren het ABN niet dan wel beheersen. Nou lijkt dat echter mee te vallen… Negen op de tien jongeren hechten namelijk slechts waarde aan goed Nederlands spreken als dat noodzakelijk is. Vooral tijdens een spreekbeurt of een sollicitatie willen zij zich mondeling fatsoenlijk kunnen uitdrukken. Ze kunnen het dus wel!Dat concludeert de Nationale Jeugdraad uit een onderzoek waarvoor de handen ineen werden geslagen met de Nederlandse Taalunie en het Vlaamse tijdschrift Maks!.  De initiatiefnemers concluderen verder onder meer dat jongeren hun taalgebruik afstemmen op de ontvanger. Het leeuwendeel van de ondervraagden slaat bij volwassenen een beleefdere toon aan dan bij vrienden. Onder elkaar doorspekken zij hun taalgebruik met Engelse woorden, straattaal, dialect en scheldwoorden. Antilliaanse en Surinaamse woorden voeren de boventoon in de gebezigde straattaal. e woordkeuze in sms’jes en in chatprogramma’s laat amper verschil zien tussen Nederlandse en Vlaamse jongeren. Ruim 1750 jongeren namen deel aan het onderzoek.

Lees ook:Jongeren positief gestemd over het komende jaar
Lees ook:Jeugd heeft liever honger dan een mobielloze maand
Lees ook:Nederlandse jongeren douchen het langst
Lees ook:Kinderen leven gezonder dan enkele jaren geleden
Lees ook:30% drinkt eerste alcoholische versnapering voor 12e jaar

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jeugd doet alleen aan ABN als het echt nodig is

  1. V. Bijen

    Ik denk niet dat de jeugd hier niet de enige is. Iedereen is weer anders in verschillende situaties. We presenteren ons allemaal anders in huiselijke kring, de supermarkt, op werk of op school. Het is menselijk dat je je anders gedraagt als zich een andere situatie voordoet met verschillende problemen en gevolgen. Hier hoort ook het gebruik van ABN bij. De enige die werkelijk altijd zichzelf zijn in elke situatie zijn de allerkleinsten, die nog geen besef hebben van een afloop.

      /   Reply  / 
  2. V. Bijen

    Ik denk niet dat de jeugd hier de enige is. Iedereen is weer anders in verschillende situaties. We presenteren ons allemaal anders in huiselijke kring, de supermarkt, op werk of op school. Het is menselijk dat je je anders gedraagt als zich een andere situatie voordoet met verschillende problemen en gevolgen. Hier hoort ook het gebruik van ABN bij. De enige die werkelijk altijd zichzelf zijn in elke situatie zijn de allerkleinsten, de peuters en de kleuters, die nog geen besef hebben van een afloop.
    De jeugd is daarmee lang niet de enige die haar taalgebruik aanpast op haar omgeving.

      /   Reply  / 
  3. Laura

    …… Ik praat anders altijd ABN hoor, tenzij ik grappig wil zijn en expres iets zeg als ‘doekoe’, of ‘fatoe’. Gewoon, omdat het leuk klinkt. Dat betekent niet dat ik er 24/7 gebruik van maak.
    Maar ik ben dan natuurlijk weer een uitzondering.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>