Ook ouders lijden onder cyberpesten

Px187NzYxNDQ2LTAtMjEzNTU0NTQ1NQ==Regelmatig duiken in de media berichten op over jongeren die elkaar via het internet pesten. Meest kenmerkend voor deze ‘nieuwe’ vorm van pesten, genaamd cyberpesten, is dat daders zich minder geremd voelen en slachtoffers zich juist onveiliger voelen. Soms weten zij niet eens wie verantwoordelijk is voor het pesten. Het is een reëel probleem: één op de tien Nederlandse jongeren van 15 tot 18 jaar wordt online gepest[1]. In 2012 werd een foto van de 13-jarige ‘Freek’ van Twitter gehaald, in vernederende poses gemonteerd en online verspreid met teksten als: “Deze jongen had nooit geboren mogen worden”. Het slachtoffer en zijn ouders stonden machteloos, terwijl tienduizenden mensen wereldwijd de karikatuur van ‘Freek’ volgden. Cyberpesten heeft een grote impact op het slachtoffer en dit kan nog lang doorwerken. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Korrelatie, legt uit wat de psychische gevolgen zijn en wat ouders hieraan kunnen doen. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog  bij Korrelatie: “Pesten is van alle tijden; cyberpesten is echter een relatief nieuw fenomeen en neemt vaak nog ernstiger vormen aan, vanwege de fysieke afstand en anonimiteit. Daders gaan hierdoor makkelijk over grenzen heen. De impact is ook groter. Er zijn veel meer toeschouwers op internet en gegevens blijven lang circuleren, zodat het slachtoffer er jaren later nog mee geconfronteerd kan worden. Ook kan cyberpesten 24 uur per dag plaatsvinden en dringt het door tot in de thuisomgeving.”

Ouders voelen zich machteloos
Dat jongeren veel last (kunnen) hebben van pesten is algemeen bekend, maar dat ook hun ouders eronder lijden krijgt minder aandacht. Als ouders zien dat hun kind op internet bedreigd wordt voelen ze zich machteloos. Omdat veel ouders het internetgedrag van hun kinderen niet volgen hebben ze soms geen idee wat er zich online – maar ook in het ‘echte’ leven van hun kind – afspeelt. Als het uit de hand loopt zijn ze er vaak te laat bij en dan is het leed al geschied. Daarbij komt dat jongeren niet zo snel met volwassenen durven te praten over cyberpesten.”

Gezonde interesse tonen

Korrelatie raadt ouders aan gezonde interesse te tonen in het leven en het surfgedrag van hun kinderen. Jean-Pierre van de Ven: “De beste manier om je kinderen te beschermen tegen (cyber)pesten, óf om te voorkomen dat zij anderen pesten, is om een goed beeld te hebben van hun surfgedrag en hun gedrag in het algemeen. Kinderen die gepest worden – of dit nu online of in het echte leven gebeurt – hebben de neiging zich terug te trekken. Het is goed als ouders dit constateren en het gesprek met hun kinderen aangaan. Het is best acceptabel als je een keer meekijkt achter de computer en interesse toont, zonder te oordelen. Op deze manier weet je niet alleen wat er speelt, maar ook met wie je kind contact heeft op internet. Er zijn diverse websites te vinden die hiervoor een handleiding geven.”

Gepest via internet? Bel Korrelatie

Word je kind gepest via internet en/of in het dagelijks leven, of pest je kind zélf anderen? Bel de hulplijn van Korrelatie op nummer 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan ook, via www.korrelatie.nl. De psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleners en websites.
[1] http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/jongeren/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3862-wm.htm, juli 2013

Lees ook:Misbruik via Internet
Lees ook:Cyberpesten neemt niet af, maar juist toe
Lees ook:Online pesten kinderen minder vaak dan gedacht
Lees ook:Cyberpesten: bijna iedereen in groep 7/8 heeft ermee te maken gehad
Lees ook:Populairiteit internet onder jongeren neemt af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>