Cyberpesten neemt niet af, maar juist toe

Het getreiter van kinderen via internet neemt niet af, ondanks alle aandacht die er voor is. Dat zegt de Bredase kinderpsycholoog Marjolijn van Loenhout maandag, naar aanleiding van cijfers over cyberpesten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Van Loenhout is cyberpesten een groeiend probleem. „Op het schoolplein is pesten zichtbaar en kan het relatief makkelijk aangepakt worden, maar online krijg je hier een stuk minder makkelijk grip op. Ouders hebben totaal niet door wat hun kinderen uitspoken op internet”, vertelt Van Loenhout. Een van de problemen is volgens haar dat kinderen op steeds jongere leeftijd een smartphone en iPad hebben. „Kinderen zitten vaak tot twee, drie uur ‘s nachts op Facebook en WhatsApp. En niet alleen tieners, ook kinderen van acht”, aldus de psycholoog in De Telegraaf.
De schade bij een kind door digitaal getreiter, vaak via groepchats op WhatsApp, kan enorm zijn. „Kinderen zien niet wat ze aanrichten omdat de emoties op het gezicht van het slachtoffer niet zichtbaar zijn. Dat zorgt voor grote problemen”. Volgens Van Loenhout zouden ouders beter voorgelicht moeten worden via campagnes en bijeenkomsten zodat ze weten wat kinderen allemaal doen op het internet.
Volgens Remco Pijpers van het kenniscentrum Jeugd en Media ‘Mijn kind online’ is pesten nooit helemaal uit te roeien, cyberpesten dus ook niet. „Extra campagnes zijn daarom niet nodig. Belangrijker is dat scholen en ouders op een positieve manier met kinderen praten over sociale media. Het moet niet meteen over pesten gaan, maar wat doen ze op internet? En hoe ga je online met elkaar om?“

Lees ook:Ook ouders lijden onder cyberpesten
Lees ook:Cyberpesten: bijna iedereen in groep 7/8 heeft ermee te maken gehad
Lees ook:Kinderen pesten elkaar steeds meer en heftiger
Lees ook:Hedendaagse kinderen doen massaal aan cyberpesten
Lees ook:Waarom met het hele gezin eten zo belangrijk is…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>