Positieve jeugd is stimulans voor krijgen van kinderen

Familierelaties tijdens de jeugd hebben invloed op het krijgen van kinderen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Happy families, high fertility?’, waarop Arieke Rijken op 25 september promoveert aan de Universiteit Utrecht. Zowel het aantal kinderen dat men krijgt, als de leeftijd waarop, is mede afhankelijk van de familie-ervaringen die mensen hebben. Het klinkt mij allemaal vrij logisch in de oren…Positieve familie-ervaringen tijdens de jeugd vormen volgens Rijken een stimulans voor het krijgen van kinderen. Regelmatig contact met familieleden buiten het gezin tijdens de jeugd leiden tot jonger ouderschap. Conflicten tussen ouders zorgen bij hun kinderen daarentegen voor uitstel van het krijgen van het eerste kind en voor het krijgen van minder kinderen.
Het promotieonderzoek van Rijken toont ook aan dat mensen die hun partnerrelatie redelijk goed vinden een grotere kans hebben om (nog) een kind te krijgen, dan mensen die minder of juist heel erg tevreden zijn met hun partnerrelatie.
De groep die zeer tevreden is over de partnerrelatie ziet het krijgen van (nog) een kind wellicht als een bedreiging voor het geluk. Mensen die hun relatie gezond vinden, maar niet fantastisch, willen hun relatie misschien oppeppen door (nog) een kind te krijgen.
Zowel het aantal kinderen dat men krijgt, als de leeftijd waarop, is mede afhankelijk van de familie-ervaringen die mensen hebben.
Positieve familie-ervaringen tijdens de jeugd vormen volgens Rijken een stimulans voor het krijgen van kinderen. Regelmatig contact met familieleden buiten het gezin tijdens de jeugd leiden tot jonger ouderschap. Conflicten tussen ouders zorgen bij hun kinderen daarentegen voor uitstel van het krijgen van het eerste kind en voor het krijgen van minder kinderen. Het promotieonderzoek van Rijken toont ook aan dat mensen die hun partnerrelatie redelijk goed vinden een grotere kans hebben om (nog) een kind te krijgen, dan mensen die minder of juist heel erg tevreden zijn met hun partnerrelatie.
De groep die zeer tevreden is over de partnerrelatie ziet het krijgen van (nog) een kind wellicht als een bedreiging voor het geluk. Mensen die hun relatie gezond vinden, maar niet fantastisch, willen hun relatie misschien oppeppen door (nog) een kind te krijgen.

Lees ook:Ouders moeten meer rekening met het karakter van pubers houden
Lees ook:Meer dan de helft van de ouders zoekt hulp bij opvoeden
Lees ook:Bescherm je kind vooral niet teveel!
Lees ook:Economische crisis ‘kost’ Nederland 38.850 kinderen
Lees ook:Je baby is wat JIJ eet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>