Bescherm je kind vooral niet teveel!

Laat je kind toch vrijhij! Dat is beter voor jezelf, je omgeving en most of all; voor je kind. Je overbeschermende gedrag kan grote gevolgen hebben. Ouders die hun kinderen te beschermend opvoeden, zorgen er namelijk  mogelijk voor dat de hersenen van hun nakomelingen zich minder goed ontwikkelen, zo blijkt uit een studie van Japanse wetenschappers. De onderzoekers van Gunma University in Japan maakten een hersenscan van vijftig proefpersonen die tussen de 20 en 30 jaar oud waren.De deelnemers aan het experiment deden ook mee aan een onderzoek waarbij de relatie met hun ouders in hun jeugd werd gemeten. Ze moesten reageren op stellingen als: ‘mijn ouders probeerden me afhankelijk van hen te maken’ en ‘mijn ouders wilden liever niet dat ik opgroeide en volwassen werd’. Uit de studie bleek dat mensen met overbeschermende ouders over het algemeen minder grijze hersenmassa hadden in de prefrontale cortex van de hersenen dan proefpersonen die een ‘gezonde’ opvoeding hadden genoten. Ook bij mensen die vaak waren negeerd door hun vader of moeder werd er minder grijze hersenmassa gemeten.De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry.Volgens de Japanse hoofdonderzoeker Kosuke Narita zou een verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol ervoor kunnen zorgen dat de grijze hersenmassa van overbeschermde of genegeerde kinderen minder hard groeit. Andere wetenschappers waarschuwen echter dat de proefpersonen uit de studie mogelijk zijn geboren met de lichte hersenafwijking en juist daardoor een slechtere relatie met hun ouders ontwikkelden.

Lees ook:Liefde van moeder maakt kind bestendig tegen stress
Lees ook:Als paps en mams hecht zijn voor de bevruchting, wordt het kind gezonder
Lees ook:Beugelbekkies later niet automatisch gelukkiger
Lees ook:Veel snoepen maakt kinderen op latere leeftijd gewelddadig
Lees ook:Babygehuil storender dan herrie van machines

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>