Hoe lang nog voor we in augustus al pepernoten kunnen kopen?

Iedere ouder in Nederland moet zich er aan storen: de pepernoten die ieder jaar vroeger in de winkels liggen. Nog even en de chocoladeletter smelten weg door de augustuszon. Waar houdt het op? Veel kinderen vinden het tijdstip van de pepernoten in de winkels nogal verwarrend. En terecht!

Volgens Justine Pardoen, hoofdredactrice van Ouders Online, een website en forum voor ouders, is de vroege komst van de sinterklaaslekkernijen voor kinderen moeilijk te begrijpen, lees ik in De Telegraaf. „ Kinderen hebben last van de vroege pepernoten, omdat zij moeite hebben met het duiden van de tijd. Zij hebben geen idee hoe lang het duurt voordat de sint daadwerkelijk in Nederland aankomt.” Bij Ouders Online geven vooral ouders van autistische kinderen aan dat zij last hebben van de vroege pepernoten.

Ouders van kinderen met sintstress kunnen volgens Pardoen het beste een speciale aftelkalender aanschaffen en zorgen voor een vast sinterklaasritme voor de kinderen. Zo kunnen zij de vroege cadeaufolders verstoppen tot het echt tijd is om de schoen te zetten. Een vaste 'schoenavond' werkt volgens Ouders Online ook goed. „Alle kinderen en zeker kinderen met autisme willen weten waar zij aan toe zijn. Door een vaste schoenavond en een strikt sintbeleid van ouders blijft het schoenzetten beperkt tot twee of drie avonden per jaar. Dat is voor iedereen te overzien”, aldus Pardoen.

Bas Levering, pedagoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, kan zich niet voorstellen dat sinterklaasstress een probleem is. Volgens hem heeft elk kind tijdens de sinterklaasperiode last van een gezonde spanning. „Niet voor niets is er het gezegde 'vol verwachting klopt ons hart'.”

De pedagoog denkt dat er vergeleken met vroeger niet veel veranderd is als het gaat om kinderen en sintstress. „Jaren geleden vond ik het als kind ook spannend als de sinterklaasfolders in de bus kwamen. Hooguit komen kinderen nu vaker in aanraking met sinterklaas door de nieuwe media.”

Volgens Levering blijkt uit onderzoek dat kinderen ook last hebben van spanning als ouders eenmaal hebben verteld dat de sint niet bestaat. „De kleding en de speciale aankomst blijven spannend voor kinderen.”

De Utrechtse pedagoog denkt ook dat ouders van autistische kinderen niet alleen met Sinterklaas last hebben van stressmomenten. „Deze kinderen hebben bij andere speciale evenementen als een verjaardag ook last van hogere spanningen, waardoor sintstress volgens mij geen apart probleem is.”

Lees ook:Video-filmpjes Ouders online
Lees ook:Woezel & Pip ‘Overal vriendjes!’ opnieuw in het theater!
Lees ook:Computerprogramma helpt dyslectische kinderen
Lees ook:Geef kinderen nooit ‘toch eens’ een klein slokje alcohol…
Lees ook:Moeders zijn tevreden over de opvoeding en vinden het niet zwaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>