Geef kinderen nooit ‘toch eens’ een klein slokje alcohol…

Kom niet in de verleiding je kinderen toch eens een keer een slokje alcohol te geven. Want kids die dat wel eens krijgen, zijn later vaker dronken  dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van Brown University. De onderzoekers volgden 3 jaar lang 561 scholieren uit Rhode Island vanaf ongeveer 11 jaar. Bijna 30 procent gaf aan het begin van de studie aan dat ze wel eens wat alcohol hadden gekregen. Meestal van hun ouders, vaak bij een feestje of speciale gelegenheid. In de derde klas van de middelbare school had 26 procent van deze ‘vroege drinkers’ al een heel alcoholisch drankje op, tegenover minder dan 6 procent van hun leeftijdsgenoten die 3 jaar geleden nog helemaal geen alcohol hadden gedronken. 9 procent was bovendien al eens dronken geweest of had een grote hoeveelheid achter elkaar gedronken. Dat gold voor nog geen 2 procent van hun leeftijdsgenoten.
Uiteraard zijn er vele andere factoren die het drinkgedrag van tieners beïnvloeden, zoals de drinkgewoontes en eventueel alcoholisme van de ouders, maar ook het karakter van de kinderen, zoals of ze in het algemeen impulsief zijn en vaak risico’s nemen. Toch bleef er volgens de onderzoekers een verband bestaan tussen de vroege kennismaking met alcohol en het alcoholgebruik een paar jaar later.

De studie bewijst niet dat de slokjes alcohol op 11-jarige leeftijd de oorzaak zijn van het drankgebruik van de scholieren een paar jaar later. “We zeggen niet dat het goed of slecht is als ouders een paar slokjes wijn toestaan”, zegt onderzoeker Kristina Jackson. Sommige ouders denken dat je kinderen thuis al vroeg moet laten kennismaken met alcohol. Dat zou ze leren om verantwoord om te gaan met drank en de aantrekkingskracht van alcohol verminderen. Jackson geeft aan dat dit onderzoek die theorie tegenspreekt.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Lees ook:Enig idee wat en of je kind drinkt?
Lees ook:MBO’ers vervelen zich te pletter
Lees ook:Gezonde pubers stukken gelukkiger dan ongezonde tieners
Lees ook:Scholieren minder gelukkig
Lees ook:Verplichte blaastest voor kinderen onder de 16 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>