Steeds minder kinderen lopen brandwonden op

Schermafbeelding 2013-04-22 om 19.02.54Goed nieuws: Minder kinderen lopen brandwonden op. Maar – en dat lijkt aan te geven dat het dus wel steeds ernstiger is – als het gebeurt, worden ze wel vaker doorgestuurd naar een brandwondencentrum, zo blijkt uit een proefschrift van Jos Vloemans die daarbij statistieken gebruikte van stichting Consument en Veiligheid en databank StatLine.  In totaal kregen in 2011 meer dan 200 kinderen onder de 4 jaar en meer dan 100 kinderen boven de 5 jaar een behandeling in een brandwondencentrum. Dit is een verdubbeling van het gemiddelde van eerdere jaren.Toch is mijn aanname dat het ernstiger is een foute. Het is juist dat mensen er nu beter mee omgaan, de behandeling is beter. „Soms wordt er gedaan alsof brandwonden geen probleem meer zijn, maar ze kunnen voor veel pijn en littekens zorgen”, zei de hoogleraar. Ze denkt dat ziekenhuizen landelijke richtlijnen beter zijn gaan volgen, of na de ramp in Volendam patiënten eerder naar brandwondencentra verwijzen. Middelkoop is hier blij mee. „In een brandwondencentrum gebruiken artsen meer geavanceerde methoden dan in een ziekenhuis. De kans dat kinderen na zo’n behandeling voor hun leven getekend zijn, is dan ook een stuk kleiner.”

Kinderen onder de 4 jaar lopen volgens haar nog altijd de meeste brandwonden op als er hete koffie of thee op ze valt. In 2011 kwamen zo’n 1300 jonge kinderen bij de spoedeisende hulp binnen met brandwonden, 500 kinderen werden daarna in het ziekenhuis opgenomen.

Lees ook:Steeds meer kinderen doorverwezen naar brandwondencentra
Lees ook:Peuters en baby’s lopen meeste risico op brandwonden
Lees ook:Baby’s en peuer hebben de meeste kans op brandwonden
Lees ook:Kind naar het ziekenhuis? Lees ze eerst hieruit voor!
Lees ook:Kinderdagverblijf vermindert kans op astma niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>