Baby’s en peuer hebben de meeste kans op brandwonden

Schermafbeelding 2014-04-26 om 16.46.47Ik ben panisch als het aankomt op hete dranken en kleine kinderen. Ik zet alles zo hoog en zo ver mogelijk bij ze weg en zelfs nu ze zes en negen zijn blijf ik waanzinnig alert. De gevaarlijkste tijd heb ik echter achter de rug als ik het volgende bericht moet geloven. Allerkleinsten lopen namelijk het allergrootste gevaar op serieuze verbrandingen. De meeste brandwonden worden veroorzaakt door hete vloeistoffen en treft in 2 van de 3 gevallen kinderen onder de twee jaar.De cijfers laten zien dat 83% van de ouders van kinderen weten dat hete vloeistoffen oorzaak nummer één is voor het oplopen van een brandwond. Deze aanwezige kennis is echter nog geen garantie voor veilig gedrag.Een grondige analyse van brandwondenslachtoffers onder de vier jaar toont aan dat vooral kinderen tussen 6 en 14 maanden oververtegenwoordigd zijn en dat 85% van de jonge slachtoffers onder de 2 jaar is. Ook Martin Baartmans, kinderarts en verbonden aan het Brandwonden Centrum van het Maasstad Ziekenhuis herkent dit beeld uit de dagelijkse praktijk. “Binnen de centra krijgen we helaas nog steeds met grote regelmaat hele kleine kinderen met zeer ernstige verbrandingen binnen. Kleine kinderen, zeker tot vier jaar, hebben een dunne huid en zijn extra kwetsbaar. Heet water, een kop hete thee of koffie kan zeer ernstige brandwonden veroorzaken. In veel gevallen is het helaas het bekende ongeval dat in een klein hoekje zat.”
De meest aannemelijke oorzaak ligt in het onderschatten van de risico’s en de snelheid waarmee een ongeval gebeurt. In één onachtzaam ogenblik kan een jong kind opeens wel bij een kopje hete thee dat eerder nog buiten het bereik was. Anderzijds ligt er een oorzaak in het overschatten van de leermogelijkheden van het kind. Jonge kinderen zijn nog niet in staat veiligheidsregels aan te leren, integendeel, ze zijn juist op permanente ontdekkingstocht.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Peuters en baby’s lopen meeste risico op brandwonden
Lees ook:25% kinderen in brandwondencentra jonger dan vijf jaar
Lees ook:Ouders onderschatten gevaar van hete vloeistoffen
Lees ook:Steeds minder kinderen lopen brandwonden op
Lees ook:Moederdag rampendag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>