40% kinderen heeft een smartphone

Het aantal mobiele telefoons op basisscholen is het afgelopen jaar flink toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van Hi Young, bij de start van het nieuwe schooljaar. 60 procent van de kinderen tussen 8 en 12 jaar oud heeft inmiddels een eigen mobiele telefoon. Mijn zoontje van 11 heeft al een mobiele telefoon, maar aast nu op een smartphone. Voor mijn dochter van 8 gaat de tijd denk ik ook snel aanbreken dat we haar ‘mobiel’ maken. Het is gewoon handig, toch?Het bezit van de mobiele telefoons onder kinderen steeg met 5 procent ten opzichte van een jaar geleden. De stijging is het sterkst bij kinderen van 8 en 9 jaar oud. Maar liefst 40 procent van de kinderen bezit een smartphone. Het onderzoek naar het bezit van mobiele telefoons onder kinderen werd door Hi Young gedaan om aandacht te vragen voor ‘mobiele manieren’ op school. De meerderheid van de ouders vindt dat zij verantwoordelijk zijn voor het meegeven van regels voor het mobiele telefoongebruik op school, maar 14 procent vindt dat de school zelf ook regels moet opstellen.
Scholen in Nederland worstelen nog met het invoeren en handhaven van regels over het mobiele telefoongebruik, zo bleek uit eerder onderzoek in mei 2012 door de Academie voor Media en Maatschappij. De belangrijkste regel die ouders meegeven aan hun kind(eren) is dat de mobiele telefoon op stil wordt gezet of uitgaat bij belangrijke zaken zoals schooltoetsen. 69 procent van de kinderen zegt hier gehoor aan te geven.
Om scholen en kinderen een handje te helpen met hun mobiele manieren ontvangen scholen in Nederland in september posters van Kidsweek en Hi Young met de top 5 mobiele manieren. Die zijn eerder dit jaar door een speciaal Kidsweek Kinderteam bedacht en hierop hebben ruim 2000 kinderen gestemd. Hun top 5 mobiele manieren luidt:

1. Zet je mobiel altijd uit bij belangrijke dingen, zoals schooltoetsen.
2. Vraag altijd toestemming als je een foto of filmpje online zet waar iemand anders op staat en luister naar wat hij of zij zegt.
3. Niet lang met je mobiel bezig zijn als je met een vriendje speelt. Dat zou jij ook niet willen!
4. Bel heel zachtjes als er veel mensen in de buurt zijn. Bijvoorbeeld in een restaurant of op een feestje.
5. Stap eerst af van je fiets als je iets op je mobiel wilt doen. Dat is superveilig.

Bron: Connexie

Lees ook:Kinderen storen zich aan belgedrag ouders
Lees ook:Ouders vinden mobiele telefoons maar niets voor kinderen
Lees ook:Kids verlaafd aan mobiele telefoon
Lees ook:Dienst om kids te helpen verantwoord mobiel te bellen
Lees ook:Kinderen gebruiken mobiele telefoons veiliger dan volwassenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>