Fietshelmen lang niet altijd veilig!

Een onderzoek uitgevoerd in elf Europese landen wijst op veiligheidsproblemen met helmen voor vrijetijdsdoeleinden (skiën, fietsen, skaten, etc). Slecht nieuws dus! Denk je het helemaal veilig te doen met je kinderen, valt het dus vies tegen… Vorig jaar onderzochten de nationale autoriteiten voor markttoezicht in elf landen (niet in België) 367 helmen op de naleving van de veiligheidsregels. Daaruit bleek dat 63 procent niet voldeed aan de vereisten op het vlak van etikettering en gebruiksaanwijzingen. Veertig modellen werden door deskundigen als verdacht aangestipt en in een laboratorium getest op veiligheidsparameters als gezichtsveld, schokabsorberend vermogen, het systeem dat de helm op zijn plaats houdt.Uit de resultaten bleek dat 18 helmen de norm niet haalden op één van de parameters. Dat betekent niet noodzakelijk dat de helft van de verkochte helmen gevaarlijk is. De steekproef is immers niet representatief. Het geeft volgens de Europese Commissie wel aan dat meer aandacht moet besteed worden aan veiligheid. Overigens glippen volgens de Commissie steeds minder gevaarlijke producten door het net. Vorig jaar werden in Europa 2.224 onveilige producten verboden, van de markt gehaald of teruggeroepen, een stijging met dertien procent in vergelijking met 2009.
De meeste meldingen bij Rapex hadden betrekking op kleding en textiel (625 meldingen, risico op verstikking en irritatie), gevolgd door speelgoed (488, verstikkingsgevaar) en motorvoertuigen (175, gevaar voor verwondingen). Nog steeds komt meer dan de helft van de gevaarlijke producten uit China (58 procent), maar het Chinese aandeel is wel met twee procent geslonken sinds 2009. Zeventien procent van de meldingen kwam uit Europa.

Lees ook:Hoe veilig is het speelgoed van uw kind?
Lees ook:15% Nederlandse kinderen riskeert arm leven
Lees ook:Leer je kind met dit spel alle landen van Europa kennen
Lees ook:Kinderen en tieners worden door exploitanten mobiele telefonie beschermd tegen gevaren mobiel bellen
Lees ook:Geen extra geld voor schoolfruit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fietshelmen lang niet altijd veilig!

  1. Jan

    Dat is een bekend probleem , speelgoed moet voorzien van van een CE markering. dwz dat het speelgoed voldoet aan bepaalde eisen.

    de fabrikant / importeur zet dit zelf op de verpakking er is alleen geen organisatie die dit vooraf controleert

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>