Moeders opvoeding bepaalt deel geheugen kinderen

Kinderen van een moeder die in een stimulerende omgeving opgroeide hebben een beter geheugen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een recent onderzoek. Jeetje… Ben ik in een stimulerende omgeving opgegroeid? Ik denk het wel. Wat is een stimulerende omgeving eigenlijk?

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat een stimulerende omgeving tijdens de jeugd van muizen hun geheugen verbeterde. Ook bleek dat deze verandering in de genen gebeurde. De muizen ervaarden als volwassene deze voordelige effecten van hun jeugdervaringen en gaven dit aan hun baby door. Professor Dean Hartley: “We ontdekten dat een stimulerende omgeving tijdens de jeugd een positief effect heeft op de volgende generatie muizen. De nakomelingen hebben namelijk ook een beter geheugen, zelfs wanneer zij zelf niet in die stimulerende omgeving opgroeiden. De resultaten van dit onderzoek bewijzen dat leerstoornissen van kinderen be├»nvloed kunnen worden door wat er in de jeugd van de moeder van het kind is gebeurd.”

Deze stimulerende omgeving bestond uit nieuwe objecten, sociale interactie en vrijwillige lichaamsbeweging. De onderzoekers hielden wel rekening met de mogelijkheid dat een moeder met een beter geheugen ook beter voor haar kinderen zorgt. Daarom lieten ze pleegmoeders verschillende van deze muizen opvoeden, maar ook bij hen was het effect nog steeds merkbaar. De onderzoekers zeggen dat dit fenomeen verklaard kan worden door epigenetica, dit zijn veranderingen in de DNA-structuur veroorzaakt door de omgeving.

Lees ook:Opvoeden zonder vader maakt later minder sociaal
Lees ook:Kinderen hebben beide ouders nodig om slim te worden
Lees ook:Liegende kids kunnen heel goed denken
Lees ook:Mobiele telefoon schaadt ongeboren baby
Lees ook:Clear the air! Vieze lucht maakt kinderen dom!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>