Mobiele telefoon schaadt ongeboren baby

Een studie van de Amerikaanse Universiteit Yale stelt vast dat baby’s die tijdens de zwangerschap aan de straling van een mobiele telefoon worden blootgesteld, een verminderde hersenontwikkeling hebben en hyperactiever zijn. Hoewel het een studie op muizen betreft, is dit “het eerste bewijsmateriaal dat aantoont dat het gedrag van kinderen in de baarmoeder wordt beïnvloed wanneer ze worden blootgesteld aan de straling van een gsm”, aldus onderzoeker Hugh S. Taylor. Oeps… Mocht ik dan ooit nog een keer zwanger worden, moet ik mijn telefoon maar negen maanden aan de kant leggen! (LASTIG!!!)Taylor en zijn team deden onderzoek op een groep zwangere muizen. Ze plaatsten een mobiele telefoon boven de kooi en maakten een oproep. Daarnaast was er ook een controlegroep muizen die onder dezelfde condities gehouden werden, maar met het toestel uitgeschakeld. De experts onderzochten de elektrische hersenactiviteit van de muizen en foetussen die werden blootgesteld aan de straling. De dieren ondergingen een aantal psychologische proeven en gedragstests. De specialisten ontdekten dat de muizen die werden blootgesteld aan de straling hyperactiever waren, meer angst hadden en een kleinere geheugencapaciteit hadden. Taylor schrijft de veranderingen in het gedrag toe aan het effect op de ontwikkeling van neuronen in de prefrontale cortex van de hersenen tijdens de zwangerschap.
“We hebben aangetoond dat gedragsproblemen bij muizen in de baarmoeder veroorzaakt worden door de blootstelling aan mobiele telefoons”, zegt Taylor. “Het toenemende aantal gedragsstoornissen bij kinderen kunnen voor een deel te wijten zijn aan foetale blootstelling aan de bestraling van een mobiele telefoon.”
Taylor beseft echter wel dat er ook onderzoek op mensen zal nodig zijn om de mechanismen achter deze bevindingen beter te begrijpen. Een ander belangrijk nadeel is dat de zwangerschappen van de knaagdieren slechts 19 dagen duren en de jongen geboren worden met minder ontwikkelde hersenen dan menselijke baby’s. Verder onderzoek zal dus moeten uitwijzen of de potentiële risico’s van blootstelling aan straling vergelijkbaar zijn met de effecten ervan op mensen.

Bron: HLN

Lees ook:Beperk straling tijdens je zwangerschap
Lees ook:Kinderen gebruiken mobiele telefoons veiliger dan volwassenen
Lees ook:Opvoeden zonder vader maakt later minder sociaal
Lees ook:Goed ontbijtje als je zwanger bent: spek met eieren!
Lees ook:Laat je iPhone op je baby passen…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mobiele telefoon schaadt ongeboren baby

 1. telefoonabonnementen vergelijken

  Ongelofelijk dat een telefoon een ongeboren baby kan schaden. Zoiets verwacht je toch niet van de technologie tegenwoordig. Ofja eigenlijk ook wel met al die straling die er is.

    /   Reply  / 
  1. S

   Ja, ongelooflijk. Vooral nadat ik – tien jaar geleden al – de stralingsgolven op monitoren, televisies, hifi, etc. kon zien/horen. 220V apparatuur zo sterk beïnvloed. >40° midden in de hersenen na half uur bellen… Is het dat echt schadelijk? Ècht waar? Laten we SBS6 gaan kijken…

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>