Kinderen krijgen eigen ombudsman

Eindelijk komt er een Kinderombudsman die zich speciaal toelegt op de belangen van kinderen. Een wetsvoorstel dat PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib binnenkort presenteert, kan straks rekenen op de steun van een Kamermeerderheid en van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin). Een goede zaak lijkt mij!

Arib bevestigde dat donderdag naar aanleiding van een bericht in het AD en NRC Next. De PvdA'ster ijvert al jaren voor zo'n speciale ombudsman, maar een eerder voorstel van haar met D66, in 2001, werd gekraakt door de Raad van State en kreeg niet voldoende politieke steun.

Nu staan volgens Arib naast haar partij in ieder geval de SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en D66 erachter en mogelijk ook het CDA en de VVD. Het vernieuwde wetsvoorstel gaat over twee weken naar de Raad van State.

Volgens Arib zijn eerdere, vooral technische bezwaren nu veranderd. Belangrijk vindt ze dat de Kinderombudsman zich niet beperkt tot de overheidsinstanties maar zich ook mag bemoeien met de private sector. Het grootste deel van de jeugdzorg is in private handen, aldus Arib. Ze is heel blij dat het nu toch gaat lukken en hoopt dat het voorstel medio volgend jaar parlementair kan worden afgehandeld.

De Kinderombudsman moet een toegankelijk, herkenbaar en onafhankelijk instituut worden en toezien op de naleving van het VN-verdrag voor de rechten van het kind. Ook moet hij of zij redeneren vanuit de belangen van kinderen. Deze persoon zal net als de echte Ombudsman door de Tweede Kamer worden benoemd en krijgt evenveel bevoegdheden.

Donderdag is de internationale dag van de rechten van het kind.

Lees ook:Ombudsman voor ongeboren kind
Lees ook:Nederland heeft een kinderombudsman!
Lees ook:Bekeuring voor zwangere vrouwen die roken
Lees ook:Protesten tegen verbod op slaan kinderen
Lees ook:Duizenden kinderen door crisis niet naar school

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>