Teveel frietjes eten verhoogt de kans op kanker

Je kunt kinderen niet heel veel blijer maken, dan met een grote zak patat. Maar kijk uit. Ze worden er niet alleen dik van, het verhoogt ook nog eens de kans op kanker, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek. De stof Acrylamide, die ontstaat ontstaat onder meer bij het bakken van frites en aardappelchips, wordt gebruikt bij de productie van plastic en cosmetica en komt voor in sigarettenrook.

Onderzoekers richtten zich op de voedingsgewoonten van 120.000 mensen in de leeftijd van 55 tot 70 jaar. De gemiddelde opname van acrylamide bij de deelnemers was 22 microgram per dag, wat overeenkomt met een portie frites.
Daarbij vergeleken ze de gevallen van nier-, prostaat- en blaaskanker over een periode van 13 jaar. Het bleek overigens wel dat er geen verband is tussen blaas- of prostaatkanker en de inname van acrylamide. Er was wel degelijk een verband tussen de inname van deze stof en een verhoogd risico op nierkanker: die was namelijk zestig procent hoger bij de groep deelnemers die het meeste acrylamide binnenkregen. Met name in combinatie met roken treedt er een verhoogd risico op.

Lees ook:Kleinere kindjes door vet en gefrituurd eten
Lees ook:Onhandig kind heeft verhoogde kans op overgewicht
Lees ook:NIPT nu ook voor Nederlandse zwangeren vergoed
Lees ook:Kinderen moeten veel minder suiker eten!
Lees ook:Kindertrauma’s trigger voor schizofrenie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Teveel frietjes eten verhoogt de kans op kanker

  1. Rijmar

    En dan te bedenken dat jullie reclame maken voor de big M bovenaan de pagina!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>